Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rust keert terug op tarwemarkt

31 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif en CBoT is donderdag gedaald. Nadat handelaren besloten de profiteren van de stijging de afgelopen dagen en hun winst pakten. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook ontspant de markt nadat de koers steeg door nieuws dat graanhandelaren Cargill en Viterra uit Rusland vertrekken. Later werd dat nieuws genuanceerd. Zo zou Cargill geen Russische granen meer exporteren uit de eigen terminals in het land, maar de transportdivisie van het bedrijf blijft wel vervoeren. Viterra gaat een Russische onderaannemer openen om de export over te nemen.

Woensdag werd duidelijk dat de EU-commissaris voor de landbouw, Janusz Wojciechowski beperkingen op de handel met Oekraïne steunt als Polen dat zou voorstellen.

Al aan aantal dagen spreken Centraal-Europese landen zich uit tegen de instroom van goedkope Oekraïense tarwe in hun land. Dit zou oneerlijke concurrentie zijn voor lokale en Europese tarwe. Poolse boeren willen €1,28 miljard zien van Europa om de geleden schade te vergoeden. Voorlopig krijgen ze €30 miljoen van de EU, maar Wojciechowski belooft dat het volgende steunpakket al in voorbereiding is en dat dat een groter bedrag zal bevatten. 

Tunesië waarschuwt voor een slechte graanoogst. Waar het land vorig jaar 750.000 ton tarwe oogstte, komt de oogst dit jaar hoogstens uit op 250.000 ton. Daarvoor waarschuwt vakbondslid Mohamed Rjaibia. De tegenvallende oogst is de zoveelste klap voor Tunesië dat financiële moeilijkheden heeft en zich al genoodzaakt zag om de drinkwaterkraan 's nachts dicht te draaien om water te besparen, terwijl het land te maken heeft met droogte. 

Woensdag werd ook bekend dat de Oekraïense granenexport voor maart 2023 op 5,1 miljoen ton ligt. Flink meer dan een jaar geleden toen er 1,4 miljoen ton werd geëxporteerd. 

Koersen
De tarwekoers op de Matif daalde met 1,69% en kwam donderdag uit op €261,75 per ton. Vlak voor het weekend staat de prijs licht lager. Op de CBoT daalde de koers met 1,88% naar $253,89 per ton. Ook die koers staat lager op vrijdag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden