Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenprijzen lopen bij weekstart op

28 Maart 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op de Matif en CBoT zijn maandag wederom gestegen. De prijzen op de Amerikaanse beurs steeg nadat duidelijk werd dat het weer ongunstig is voor de wintertarwe. Droogte in de zuidelijke Plains is slecht nieuws voor de wintertarwe. Zomertarwe heeft te maken met sneeuw die maar niet smelt. Ook blijft de onzekerheid over de Zwarte Zee-deal boven de markt hangen.

Soja
De prijs van sojabonen op de CBoT zat in de lift. De markt wacht vol verwachting op de Braziliaanse sojabonenoogst, maar die loopt achter op het schema van vorig jaar. Inmiddels is 71% van het gewas geoogst. Een jaar geleden  stond de teller op 77%. 

Suiker
De suikerprijzen zaten maandag in de lift nadat S&P Global Commodity Insights meldde dat het wereldwijde suikeroverschot verlaagde van 5 miljoen ton naar 600.000 ton. Door zwakker dan verwachte suikerproductie. Bovendien staat de olieprijs ook hoger waardoor de inzet van suiker voor de productie van ethanol aantrekelijk wordt.

Koffiebonen
De arabicaprijs daalde maandag, robusta steeg juist. De arabicaprijs daalde door gunstige omstandigheden in Brazilië, waar het opnieuw droger is. Wat goed nieuws is voor de Braziliaanse boeren. Robusta stijgt nog steeds nadat Volcafe bekend maakte dat er volgend jaar een tekort is van 5,6 miljoen zakken robusta. 

Palmolie
De palmolieprijs steeg weer eens na dagen van daling, maar zwakkere rivaliserende oliën beperkten de stijging. De verwachting is dat de prijzen gaan dalen in aanloop naar de oplopende productie halverwege het jaar. De export tussen 1 en 25 maart groeide tussen de 11,4 en 19,8% vergelkeen met een maand eerder. 

Aardgas
De gasprijs is maandag gestegen. Dit door een koudegolf in Europa deze week en onderhoudswerk in Noorwegen. Europa's grootste aardgasleverancier. Wel worden LNG voorraden weer voller, met name die in Italië en Duitsland. Ook blijft de LNG import sterk.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag hoger gesloten. Een juridisch dispuut betreffende de olie-export uit Irak zorgde ervoor dat er circa 400.000 vaten per dag minder Turkije binnenstromen. Ook het positieve nieuws rond de bankensector stuwt de prijzen omhoog.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag na nieuws van Bloomberg dat ECB-bestuurslid Schnabbel er werk van maakte om verdere rentestijgingen niet uit te sluiten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden