Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Graandeal verlengd, deal bank rond, rust keert terug

20 Maart 2023 - Max van der Heijden

De granendeal is verlengd, vermoedelijk voor 60 dagen, mogelijk langer. Dat is nog niet bekend. Op de  grondstoffenmarkt lijkt de rust enigszins teruggekeerd met de overname van Credit Suisse door UBS. Dit is de Markt Starter van 20 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif daalde vrijdag vlak voor de sluiting van de graandeal. De CBoT steeg destijds en laat ook vanochtend tijdens de Aziatische sessie een stijging zien. Zaterdag werd de graandeal verlengd met minimaal 60 dagen. De precieze termijn van de nieuwe deal is nog niet bekend. Rusland zegt 60 dagen, Oekraïne 120 en Turkije en de Verenigde Naties (VN) houden zich stil. 

Soja
De grote Braziliaanse sojavoorraden zorgen voor lagere prijzen op de CBoT. Vrijdag verhoogde de Braziliaanse regering de verhouding biodiesel in diesel naar 12%. Dit kan zorgen voor hogere sojaprijzen. Brazilië gebruikt namelijk sojaolie als biobrandstof.

Suiker
Een lagere suikerproductie in India kon niet voorkomen dat de suikerprijzen in Londen en New York vrijdag daalden. De olieprijzen daalden namelijk meer dan één procent, wat de suikerprijs omlaag drukte.

Koffiebonen
De prijs van koffiebonen (arabica en robusta) is vrijdag gedaald. Investeerders besloten weer risicovolle activa, zoals koffie te verkopen uit angst voor een wereldwijde recessie na onrust in de Amerikaanse en Europeaanse bankensector. Robusta zag de prijs dalen, doordat de voorraden in de ICE-magazijnen het hoogste punt in meer dan drie maanden tijd bereikten.

Palmolie
De palmolieprijs bereikte vrijdag het laagst punt in zes weken tijd. De prijs volgde de koersval van soja-olie. Sterke exportcijfers beperkten de koersdaling nog enigszins. Ook lagere productie door recente overstromingen houden de prijzen nog relatief hoog. De Maleisische export van 1 tot 15 maart groeide me 55 tot 72% vergeleken met een maand eerder.

Aardgas
De Europese gasprijs is vrijdag gedaald. Hoewel het rustig is, zijn er zorgen over de effecten van de blokkades van LNG-terminals in Frankrijk op de prijs. Volgens de laatste verwachtingen houden deze tot dinsdag aan. LNG leveringen aan Europa en Turkije daalde met 19% afgelopen week door de Franse stakingen.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is vrijdag gedaald en lijkt maandag ook te dalen. Wel lijkt de rust teruggekeerd op de markt met de overname van Credit Suisse door UBS. China kocht 2 miljoen vaten olie. De Chinese olie-import groeide in februari met 12% vergeleken met een jaar eerder.

Euro/dollar
De euro/dollar koers zat vrijdag in de lift, nadat de ECB de rente met 50 basispunten verhoogde om inflatie te bestrijden en ondanks de recente onrust op financiële markten. De ECB verhoogde de verwachte gemiddelde inflatie naar 4,6% in 2023.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden