Shutterstock

Analyse grondstoffen

Tegengestelde tendensen tekenen palmoliemarkt

8 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Op de palmoliemarkt zijn deze week twee verschillende tendensen waar te nemen. De futuresmarkt is dalend, terwijl de fysieke markt stijgend is, en de prijzen daar ook hoger staan dan op de derivatenmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de futuresmarkt is de beurs in Maleisië maatgevend. Eind vorige week stond de futuresnotering in Maleisië op omgerekend $974 per ton, het hoogste niveau sinds begin november. Maandag zette de daling in, naar nu ongeveer $940.

{{dataviewSnapshot(46_1678268659)}}
Handelaren daar zien de prijzen van andere eetbare oliesoorten onder druk staan. Ook zien ze een nog steeds zwakke vraag vanuit China en verwarrende signalen vanaf de Indiase markt. Enerzijds putten ze hoop uit een recente studie die verwacht dat India in de komende jaren heel veel meer palmolie gaat importeren, anderzijds is er zorg omdat de volgende importheffing wel eens de palmolie kan treffen. Dit om de eigen boeren die raapzaad telen te beschermen. 

Aanvoer nu vrij krap
Ondertussen is de beschikbaarheid van palmolie op de korte termijn relatief krap. Dat is omdat er in zowel Indonesië als Maleisië beperkingen zijn op de export en quota's gelden voor biobrandstof. Ook slecht weer speelde de afgelopen tijd een rol.  Als gevolg daarvan steeg de notering in bijvoorbeeld Rotterdam naar bijna $1.000 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden