Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland en Australië geven tarwemarkt lucht

7 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt sloot afgelopen handelssessie in het rood. Ruim aanbod van tarwe, uit Rusland maar ook uit Australië, was afgelopen handelssessie voer voor de bears in de markt. Soja heeft daarentegen het opwaartse momentum te pakken, onder meer door een zeer goede vraag vanuit China.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe sloot gisteren op de Matif met €0,50 marginaal lager ten opzichte van vrijdag en kwam daarmee uit op €272,25 per ton. Het meicontract, waarop de meest handel wordt gedaan, daalde met €4 tot €271,25 per ton. Het meicontract tarwe op de CBoT sloot 2% lager en zakt onder de $7-grens om te sluiten op $6.95¼ per bushel. Maïs zat eveneens in mineur en daalde met 0,4%. Soja bewoog tegen de trend van de dalende koersen in en steeg met 0,7% naar $15.29 per bushel.

Spelers op de tarwemarkt raken er volgens analisten steeds meer van overtuigd dat de graandeal zonder grote problemen verlengd zal worden. En dat aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied blijft daarmee op de markt drukken. Rusland maakt ondertussen weer wat meer vaart met de export van graan. Marktbureau Sovecon schrijft dat Rusland afgelopen week 890.000 ton graan heeft geëxporteerd tegenover 530.000 ton de week daarvoor. De prijs voor tarwe geleverd aan de Zwarte Zeehavens is tegelijkertijd ook verder gedaald. De notering van marktbureau Ikar is met $4 gezakt naar $292 per ton. Rusland is niet van plan om de exportheffingen op graan aan te passen dit seizoen dat loopt tot 30 juni. Dat vertelde de Russische minister van Landbouw in een interview met de zakenkrant Kommersant. Volgens de minister heeft Rusland tot nu toe dit seizoen 28 miljoen graan geëxporteerd en verwacht de komende maanden tussen de 25 en 30 miljoen ton uit te voeren.

Niet alleen Rusland heeft een ruime voorraad tarwe uit te voeren. Ook Australië brengt lucht op de markt. Het Australische bureau voor de statistiek Abares heeft de oogstprognose voor seizoen 2022/23 bijgesteld tot 39,2 miljoen ton. In de vorige verwachting ging het bureau nog uit van een totale oogst van 36,6 miljoen ton.

Vraag naar varkensvoer
In tegenstelling tot de tarwemarkt heeft sojamarkt de opgaande lijn te pakken. China heeft in de eerste twee maanden van dit jaar een recordvolume soja geïmporteerd volgens de laatste douanecijfers. In januari en februari werd 16,17 miljoen ton soja ingevoerd door China. Dat is 16,1% meer dan in dezelfde maanden een jaar eerder. In China is een gezonde vraag naar vlees, dat in steeds grotere mate in het land zelf wordt geproduceerd. Maar het vee (vooral varkens) moeten wel gevoerd worden. Dat zorgt voor een grote vraag naar soja vanuit China.

De Chinese kopers hebben volgens analisten ook al voorgesorteerd op een tragere sojaoogst in Brazilië. Om in maart niet zonder soja te zitten hebben de Chinese verwerkers in de eerste maanden van dit jaar extra soja in geslagen. Door regen in verschillende regio's in Brazilië gaat het veldwerk in het Zuid-Amerikaanse land niet vanzelf, zo blijkt uit cijfers die marktbureau Safras & Mercado gisteren (maandag 6 maart) publiceerde. Volgens het bureau is 35,4% van de totale verwachte sojaoogst in het teeltjaar 2022/23 inmiddels verkocht. Braziliaanse boeren hebben 48,5% van de soja verkocht. Het vijfjarige gemiddelde voor deze periode staat op 51,7%. Met de verkoop van soja voor het komende oogstjaar zijn boeren nog erg terughoudend volgens Safras. Een verklaring daarvoor heeft het marktbureau niet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden