Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland legt eisenpakket voor graandeal op tafel

1 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarwecontracten op de Matif en CBoT zijn opnieuw gedaald gisteren. Nog steeds verwachten handelaren dat de graandeal verlengd gaat worden, maar voordat het zover is heeft de Russische regering wel wat eisen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag (woensdag 1 maart) bekendgemaakt dat Moskou alleen voor een verlenging tekent als 'de belangen van Russische landbouwbedrijven en kunstmestproducenten ook worden meegenomen'. Dat houdt onder meer in dat die bedrijven onbelemmerde toegang tot de wereldmarkt krijgen, bericht Reuters.

De Oekraïense graanexport bedroeg in februari 5,2 miljoen ton en ligt daarmee hoger dan een jaar geleden, toen deze uitkwam op 5 miljoen ton. Sovecon stelt de verwachting voor de Russische tarwe-oogst voor het seizoen 2023 naar van 86 miljoen ton naar 85,3 miljoen ton. Reden hiervoor zijn de winterse omstandigheden in Rusland.

In de VS wordt gunstige regenval in de centrale en zuidelijke Plains. Dit is goed nieuws voor de door droogte geteisterde gewassen in die regio. 

Op de Matif daalde de tarwekoers van het maartcontract tot het moment van schrijven met 1,37% naar €270,50 per ton, waar de koers gisteren sloot op €274,25 per ton. Op de CBoT was de daling met 0,65% beperkter. Op deze beurs daalde de koers van $255,74 per ton naar $254,08 per ton. De koers staat deze handelsdag in Amerika 0,18% hoger.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden