Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarweprijs onder vooroorlogs niveau

16 Januari 2023 - Max van der Heijden

Op de Matif is de tarweprijs afgelopen vrijdag ruim onder de €300 per ton gedoken. De suiker is juist in prijs gestegen en de room en boter prijzen dalen hard. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het eerste Wasde-rapport van 2023 werd afgelopen week gepubliceerd. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft de wereldwijde tarweoogstverwachtingen verhoogd met 1,3 miljoen ton. De productie in de EU en Oekraïne ligt hoger. De wereldwijde consumptie is verhoogd met 0,2 miljoen ton, mede door gegroeide consumptie in de VS. Ook heeft Rusland in 2022 104,43 miljoen ton tarwe geoogst, meldt statisttiekbureau Rosstat.

De tarweprijs op de Matif sloot vrijdag 3,89% lager dan een week eerder en kwam uit op €288,75 per ton. Daarmee bereikte de prijs het laagste punt sinds de Russische invasie van Oekraïne. 

Het Wasde-rapport maakt geen melding van de wereldwijde suikerproductie. De suikerprijs steeg de afgelopen week, mede doordat de olieprijs omhoog ging. Ook steeg de waarde van de Braziliaanse real, waardoor export minder aantrekkelijk wordt. 

Mislukte oogst
In Europa heeft de hevige vorst begin december op verschillende plekken suikerbieten beschadigd. Zo zorgde vorst in België ervoor dat duizend hectare aan suikerbieten vernietigd werd. In Groot-Brittannië heeft een boer melding gemaakt van lagere suikergehaltes in zijn bieten door de vorst.

Beter nieuws komt er uit Brazilië waar Unica meldt dat de suikerproductie voor het seizoen 2022/23 tot en met december 4% hoger lag. Ook de Indiase suikerproductie is naar boven bijgesteld en was in de periode oktober tot en met december 3,7% hoger.

De room- en boterprijzen zijn na een lichte correctie vorig week opnieuw gedaald. Er is momenteel een overschot aan melk op de markt waardoor de prijzen laag zijn en mogelijk nog verder zullen dalen. Zuivelinkopers lijken erop te rekenen dat de prijzen nog verder gaan dalen omdat er vooralsnog geen animo is van een grote koper als China. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden