Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs blijft maar dalen door ruime voorraad

11 Januari 2023 - Max van der Heijden

De prijs van het maartcontract tarwe op de Matif is dinsdag lager gesloten. Ook op de CBOT in Chicago beweegt de contractprijs omlaag. Dat heeft alles te maken met het ruime aanbod van tarwe op de wereldmarkt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is inmiddels een bekend verhaal, maar de impact van de grote hoeveelheid Russische tarwe blijft aanwezig op de markt. Daarbovenop komt ook nog eens een goede Australische oogst, waar de opbrengst ondanks de overstromingen weleens de hoogste ooit zou kunnen zijn. 

Ook India lijkt veel tarwe te gaan oogsten. Veel boeren in dat land hoopten mee te liften op de hoge tarweprijzen toen ze vorig jaar hun land inzaaiden. Nu stevenen zij af op een recordoogst, wat voor India mogelijk een reden is om de exportban op tarwe op te heffen. Hierdoor komt er nog meer tarwe beschikbaar voor de markt. 

De Russische tarweprijzen zijn al sinds eind december stabiel, maar mogelijk gaat de prijs iets stijgen. Andrey Sizov directeur van Sovecon zegt op Twitter dat hij vermoedt dat niet alle Russische tarwe de week zal overleven. het wordt deze week namelijk zeer koud in het land en net als eerder in de VS is niet overal sprake van een sneeuwdeken. 

Op de fysieke markt lijkt de tarweprijs iets hoger te liggen. De laagste inschrijvingen op een Egyptische tender was naar verluidt $337 per ton voor 60.000 ton tarwe uit Rusland. De hoogste inschrijving was voor Franse tarwe ter waarde van $351,82 per ton. 

Tot slot heeft een groep Zuid-Koreaanse tarwemalers een tender uitgezet voor de aankoop van zo'n 50.000 ton Amerikaanse maaltarwe. 

Koersen
De tarwekoers op de Matif eindigde dinsdag op €290,50 per ton. Een daling van 2,02%. Momenteel staat de prijs nog eens 0,17% lager en komt deze uit op €290 per ton. De tarwekoers op de CBoT sloot dinsdag 1,72% lager dan een dag eerder en komt uit op $267,68 per ton. De tarwekoers laat op dit moment een lichte stijging zien. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden