Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Tarwe, palmolie en koffie goedkoper

11 Januari 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs daalt scherp door het Russische aanbod, ook koffie en palmolie zijn goedkoper geworden. Dit is de Markt Starter van woensdag 11 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De prijs van de maartcontracten tarwe op de Matif en CBOT is dinsdag scherp gedaald. De vraag naar Amerikaanse tarwe was zwak door het grote aanbod uit Rusland. Dat Egypte er voor koos om Russische tarwe te kopen hielp ook niet mee. Ook India verwacht mogelijk een grote tarweoogst en kan daardoor mogelijk de exportbeperkingen op tarwe opheffen. 

Soja
De prijs van sojabonen zit in de lift door de droogte in Argentinië. In dat land wordt de komende dagen weer een hete en droge periode verwacht. Op lange termijn wordt het weer natter in Argentinië, maar mogelijk 

Suiker
De suikerprijzen in Londen en New York zijn dinsdag gestegen. Dit kwam onder meer door de sterke Braziliaanse real die de export van suiker uit dat land ontmoedigde. Ook steeg de olieprijs, wat suikerriet aantrekkelijker maakt als ingrediënt voor ethanol. 

Koffie
De arabica- en robustaprijzen zijn dinsdag lager gesloten. De arabicaprijzen dalen door de alsmaar groeiende voorraden. De Vietnamese koffie-export groeide in 2022 met 13,8% vergeleken met een jaar eerder. Vietnam produceert vooral robusta. 

Palmolie
De palmolieprijzen zijn dinsdag opnieuw gedaald. Handelaren maken zich zorgen over de vraag nadat verschepingen begin januari bijna halveerden ten opzichte van een maand eerder. De Maleisische palmolievoorraden bereikten in december het laagste punt sinds augustus door overstromingen.

Aardgas
De prijs van de TTF Gas Futures zijn dinsdag scherp gedaald. Het is vooralsnog de warmste januari in jaren in Europa, ook een groeiende LNG import en meer groene stroom zorgen voor lagere gasprijzen. Wel liggen er uitdagingen in verschiet voor de volgende winter en is er concurrentie voor LNG vanuit China. 

Brent olie
Na een aantal dagen stijging is de Brent olieprijs woensdag weer gedaald. Dit nadat de Amerikaanse olievoorraad met 14,9 miljoen vaten groeide, waar een verlaging van 2,4 miljoen vaten werd verwacht. Als het bevestigd wordt dan zou het de grootste stijging zijn sinds februari 2021. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers is dinsdag gestegen. De Franse industrie deed het beter dan verwacht. Ook steeg de koers van de euro nadat een bestuurslid van de ECB zei dat de rente moet blijven stijgen. Ook denkt Goldman Sachs dat de recessie in de Eurozone na dit jaar voorbij is. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden