Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt geeft tegenstrijdige signalen af

9 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

De tarwemarkt geeft deze handelsdag tegenstrijdige signalen af. Een stremming in het Suezkanaal maakte de markt vanmorgen even ongerust. Het relatief lager prijsniveau op de tarwemarkt trekt momenteel kopers aan. Verschillende landen hebben een nieuwe tenderronde uitgezet. Dat is overigens geen garantie dat er ook daadwerkelijk wordt gekocht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt geeft wisselende signalen af. Op de Matif zit de tarwenotering in de min terwijl op de CBoT tarwe ruim 1,5% in de plus zit. Maïs noteert daarentegen wel iets lager ten opzichte van de slotkoers voor het weekend. Soja laat een voorzichtig plusje zien op de beurs in Chicago.

Tarwe en maïs trekken elkaar naar beneden op het moment stellen verschillende analisten. Een grote tarwe oogst in Australië en relatief goedkope tarwe uit Rusland leggen een deksel op de markt. Maïs heeft last van een beperktere vraag voor de ethanol productie (mede door een lager olieprijs) en een tegenvallende vraag op de wereldmarkt. Voor maïs ontbreken momenteel de bulls in de markt volgens verschillende analisten. Voor tarwe is het beeld toch net wat genuanceerder zoals te zien is in het verschil tussen Parijs en Chicago.

Prijs
De Russische tarwe heeft een prijsvoordeel ten opzichte van de tarwe uit de EU en de VS maar door hogere transportkosten is dat prijsvoordeel sinds januari wel iets geslonken. Scheepsverzekeraars werken veelal met een jaardekking en hebben daarom pas per 1 januari de eerste mogelijk de voorwaarden aan te passen sinds de inval in Oekraïne. Verzekeringspremie voor de huur van een bulkcarrier in het Zwarte Zee gebied is met circa 20% gestegen melde persbureau Reuters eerder vandaag. De vraag naar tarwe trekt op het huidige prijsniveau ook weer aan. Verschillende landen hebben tenders uitgezet. Turkije is aan de markt voor 565.000 ton tarwe en Egypte is heeft een tender uitstaan voor een onbekende hoeveelheid tarwe.

Het vastgelopen graanschip in het Suezkanaal zorgde vanmorgen even voor onrust op de granenmarkt. De MV Glory, een bulkcarrier met ruim 65.000 ton maïs aan boord onderweg van Oekraïne naar China liep door een technisch probleem vast in het kanaal. De Glory die onder Panamese vlag vaart is echter snel losgetrokken en om tien uur Nederlandse tijd kon het scheepvaartverkeer in het Suezkanaal weer hervat worden zo meldt de Suez Canal Authority op zijn website. De situatie met de Glory deed even denken aan het containerschip de Evergreen dat in 2021 vast zat en de scheepvaart in het Suezkanaal 6 dagen blokkeerde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden