Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijsdalingen in vaste zuivel zetten door

6 Januari 2023 - Klaas van der Horst

Het nieuwe jaar heeft de zuivelmarkt nog geen nieuwe perspectieven gebracht. Althans niet in de eerste week van het jaar. De vloeibare zuivelmarkt mag dan iets herstellen, op de markt voor de vaste zuivel gaan de prijsdalingen door.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Magere melkpoeder werd deze week weer goedkoper en de prijsdalingen op de kaasmarkt lijken voorlopig nog niet voorbij. Goudse foliekaas noteert deze week rond de €3,50 per kilo, afhankelijk van de herkomst en het zegel. Mozzarella zit qua prijs nog iets lager.

Met Cheddar en ook Emmentaler, kazen met een hoger gehalte aan droge stof, gaat het nog wel iets beter. De Cheddarprijs is €90 tot €100 per ton duurder, maar ook deze prijs is nog dalend. Zelfs handelaren maken zich zorgen over het tempo van prijsdaling.

Voor fabrikanten lijkt het raadzaam om minder melk in de kaasbak te laten stromen en de poedertorens maar weer aan te zetten. Met steeds gunstiger energieprijzen moet er maar worden verpoederd (mits je over het goede contract beschikt). Voor droogkosten wordt al gauw zo'n €600 per ton gerekend.

{{dataviewSnapshot(46_1672934797)}}

Voor wei zijn de hoge droogkosten ook een probleem. Wie hoogwaardige wei-ingrediënten en foodgrade weipoeder wil maken, valt het misschien nog mee. De marges voor weipoeder voor de feedmarkt zijn wel erg dun. Tekenend is dan ook dat weiconcentraat vaak voor bodemprijzen van de hand wordt gedaan. Dat is rond deze tijd van het jaar geen unicum, maar wel een signaal.

De oplopende concentraatprijzen duiden erop dat meer droogtorens worden geactiveerd. Probleem voor de fabrikanten is wel dat de melkaanvoer relatief hoog blijft in Noordwest-Europa en dat de verlichting maar van twee kanten kan komen: minder melk of meer export. Het eerste is niet waar melkveehouders al aan toe lijken te zijn, het tweede is ook niet gemakkelijk.

{{dataviewSnapshot(46_1672934922)}}

De melkpoederprijzen zijn deze week ook weer verder gedaald, na een relatief stabiele periode eind vorig jaar. Voor de exportmarkt moet worden gehoopt op een grotere kooplust van China.

China nam als koper op de laatste Global Dairy Trade-veiling van Fonterra, die opnieuw lagere prijzen liet zien, l wel een groot deel van het aanbod voor haar rekening. Maar bij de volgende veiling is het Chinees Nieuwjaar en dan is het vaak minder goed gesteld met de kooplust. Daarbij blijft het onzeker welk effect de grote coronagolf in China heeft op het consumptiegedrag. China blijft dus een belangrijke, maar onvoorspelbare speler op de zuivelmarkt.

De boterprijs was deze week relatief stabiel, maar het blijft moeilijk aan te geven of dat zo blijft. Met de huidige melkaanvoer is de kans groot dat ook op die prijs verder onder druk komt te staan. Het nieuwe jaar is nog jong en de markt moet verder op gang komen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden