Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese gerstprijzen flink lager vlak voor feestdagen

3 Januari 2023 - Max van der Heijden

De Europese gerstprijzen zijn net als de andere graanprijzen flink gedaald de afgelopen periode. Dat blijkt uit de meest recente data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die vlak voor de kerst zijn gepubliceerd. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het Finse Naantali kostte een ton brouwgerst de week voor kerst €308, dat was €325. In het Duitse Mannheim was de prijs €397,50 de prijs is gedaald naar €387,50. Ondanks de scherpe prijsdaling is er in veel gevallen nog steeds sprake van een prijspremie op brouwgerst ten opzichte van voergerst, die in veel gevallen ook goedkoper werd.

De Europese stijgingen zijn kleiner, brouwgerst kostte in Mannheim €395 per ton, nu kost die €397,5 per ton. In Naantali kost een ton brouwgerst €325, dat was €322. 

Australië
In Australië zijn de gerstprijzen gestegen van $352,45 naar $360,07 per ton. De regenval in Australië heeft het einde van het oogstseizoen daar vertraagd, wat mogelijk een reden is voor de hogere prijs. 

The Financial Times meldt dat brouwerijen rekening houden met lagere bierverkopen dit jaar. Er zijn signalen dat Britten en Europeanen dit jaar minder geld uitgeven aan alcohol dit jaar. 

Vooralsnog wordt er vooral bespaard op grote aankopen zoals elektronica en kleding, maar consumenten gaan ook besparen in de horeca en kiezen voor goedkopere soorten bier, zeggen brouwerijen en kroegbazen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden