Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwenotering doet een stapje terug

30 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering deed de afgelopen handelssessie een stap terug. Speculanten stapten weer uit de markt na de rally in de afgelopen dagen. Ook het aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland drukte op de markt. Verder zijn de ogen van handelaren en analisten gericht op Argentinië. Dat land heeft te maken met een extreem droog jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe leverde op de Matif €6,50 in om te sluiten op €308 per ton. Op de CBoT zakte de tarwenotering met 1,5% naar $7.74 per bushel. Maïs werd in deze beweging meegezogen verloor 0,5% in de afgelopen handelssessie. Soja liet een kleine stijging zien op de beurs en Chicago en pluste 0,2% en komt daarmee uit op $15.08¾ per bushel.

Op de tarwemarkt namen speculanten hun winst na de rally die werd veroorzaakt door het extreem koude weer in grote delen van de VS. De weerpremie in de koers wordt daarmee wat afgebouwd, stellen verschillende analisten. Of dat terecht is moet blijken. De omvang van de vorstschade die de lage temperaturen hebben aangericht tijdens de kerstdagen zal pas over enkele weken goed zichtbaar worden. Daarnaast legt het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied een plafond in de markt. Rusland deelde de Europese en Amerikaanse tarwemarkt deze week een tikje uit met de verkoop van 200.000 ton tarwe aan het Egyptische staats inkoopbureau GASC.

Droogte geeft sojanotering steun
De tarweoogst in Argentinië kan nog verder tegenvallen dan eerder al werd verwacht. Daarvoor waarschuwde de graanbeurs van Buenos Aires gisteren (donderdag 29 december). Door een vorstaanval relatief laat in het seizoen en een extreem droog groeiseizoen was de opbrengstprognose al verlaagd van 20,5 miljoen ton bij aanvang van het seizoen naar 12,4 miljoen ton. De beurs van Buenos Aires verwacht dat die prognose nog te hoog is en de komende weken verder naar beneden bijgesteld zal worden.

De droogte in Argentinië heeft ook grote invloed op de stemming op de sojamarkt. Voor vorige weekend werd er neerslag van betekenis voorspeld in Argentinië. Uiteindelijk viel er veel minder regen dan verwacht. Voor de komende week zit er opnieuw regen in de voorspellingen voor Argentinië, maar de markt lijkt er niet gerust op te zijn dat het voldoende is om de droogteproblemen te verhelpen. Het land in Zuid-Amerika kampt met het droogste jaar in ruim een eeuw.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden