Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs stijgt door verwachte vraag uit China

28 December 2022 - Jesse Torringa

De palmolieprijs op de Maleisische termijnmarkt maakte gisteren (27 december) de grootste stijging sinds juli dit jaar door. De verwachting is namelijk dat door de versoepelingen van de coronamaatregelen in China de vraag naar palmolie aantrekt. Ander nieuws is dat Maleisië dat de Europese Unie ervan verwijt markttoegang van palmolie te blokkeren met de nieuwe ontbossingswet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China heeft gisteren besloten om met oog op de covidmaatregelen de quarantaineplicht voor inkomende reizigers af te schaffen per 8 januari 2023. Hierdoor zou de vraag naar eetbare oliën moeten stijgen in de aanloop naar het Chinees Nieuwjaar dat eind januari gevierd wordt. In totaal steeg de Maleisische palmolienotering met ruim 7% en sloot deze op 4.104 Maleisische ringgit per ton. De afgelopen twee weken schommelde deze juist tussen de 3.800 en 3.900 MYR.

Ook de sterkere exportvraag is van invloed op de stabiliteit en de stijging van de eetbare olie. Zo steeg de export van Maleisische palmolieproducten in december met 2,6% vanaf 1 december vergeleken met een maand eerder. De notering voor ruwe palmolie in de haven van Rotterdam noteerde als slot $965 per ton en blijft daarmee op hetzelfde prijsniveau als afgelopen week.

Toevoer palmolie naar EU onder druk
De palmoliemarkt blijft echter onder druk staan door de nieuwe ontbossingswet van de Europese Unie. Maleisië, de op een na grootste palmolieproducent, beschuldigde de EU vorige week vrijdag de markttoegang van palmolie te blokkeren met de nieuwe ontbossingswet, zo meldt persbureau Reuters. De EU bereikte eerder deze maand een akkoord dat handelsbedrijven verplicht een verklaring af te leveren dat palmolieproducenten niet bijdragen aan ontbossing. De regering in Maleisië zegt dat hierdoor de vrije en eerlijke handel van de eetbare olie wordt aangetast. Volgens het land dient de wet ter bescherming voor de eetbare oliemarkt in Europa, welke moeilijk kan concurreren met de goedkopere palmolie.

Met de nieuwe wet zal ontbossingsvrije en legale palmolie gewoon beschikbaar blijven. Veel bedrijven in Maleisië hebben al duurzaamheidscertificaten en voeren een beleid tegen ontbossing. De Maleisische overheid is echter van mening dat het Maleisische exporteurs extra zal belasten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden