Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarweprijzen duiken onder de 300 euro per ton

19 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif is donderdag onder de €300 per ton gedoken. Voorlopig lijkt de koers onder dat niveau te blijven ondanks een Russische raketaanval afgelopen weekend. De suikerprijs zit daarentegen in de lift. Tot slot is de boterprijs vrij stabiel en daalt de roomprijs hard. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag is nu hoe lang de prijs onder de €300 per ton blijft. Bauke Wierda van Koopmans denkt dat dit prijsniveau vrij lang kan aanhouden. Hij laat weten dat met name de afnemende vraag van agrarische producten de prijs drukt. Hierdoor is de kans op herstel ook onwaarschijnlijk. Maar het tij kan keren. Sovecon-analist André Sizov denkt dat de strakke verhouding van vraag en aanbod in Europa er juist voor kan zorgen dat de prijs weer snel boven de €300 per ton eindigt. 

De tarweprijs stond vrijdag op €297,50. Dat is 1,73% lager dan een week eerder. Op het moment van schrijven staat de prijs op €297 per ton. 

Suiker
De suikerprijzen zitten in de lift door nieuws dat de suikerproductie in Thailand en India lager uitvalt. Door de weeromstandigheden is er sprake van hinder in de suikerrietteelt. Ook gaat de prijs omhoog doordat India meer suikerriet inzet voor de productie van ethanol.

Goed nieuws is dat India overweegt om in januari meer suikerexport toe te staan, waardoor de prijzen mogelijk begint volgend jaar dalen. Nadelig is dat de Europese suikerproductie lager ligt dan een jaar geleden, waardoor er mogelijk meer geïmporteerd moet gaan worden.

Room en boter
De prijs van room is afgelopen week hard gedaald en op momenten was deze zelfs goedkoper dan boter. De kerstinkopen zijn gedaan en dat betekent dat het kopers achteroverleunen. Er is sprake van een echte kerstdip. De huidige situatie op de zuivelmarkt is vanwege deze bijzonder omstandigheden niet echt representatief voor de rest van het jaar. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden