Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffen in de lift, graan opnieuw lager

14 December 2022 - Max van der Heijden

Alleen de tarweprijzen bewegen neerwaarts, alle andere grondstofprijzen zitten in de lift. Dat komt mede door een zwakke dollar. Dit is de Markt Starter van woensdag 14 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBOT en de Matif bewegen weer omlaag. Eerder op de dag bereikte de koers in Chicago het hoogste punt in 10 dagen, wat voor veel handelaren een teken was om de winst te pakken. Een gebrek aan vraag duwde de prijzen vervolgens omlaag. 

Soja
Sojabonen op de CBOT klommen hoger doordat koopjesjagers toesloegen en signalen dat de vraag nog altijd goed is. Privé-partijen verkochten 140.000 ton sojabonen, de eerste zogeheten flash-sale in een week tijd. Voorspellingen dat er meer regen gaat vallen in Argentinië en Brazilië remden de prijsstijgingen. Hoewel het in dat eerste land nog altijd historisch droog is. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag hoger gesloten. Een zwakke dollar was goed nieuws voor de suikerprijzen evenals een stijging van de prijzen voor ruwe olie van meer dan 3%. Dit vergroot de kans dat suikerriet wordt ingezet voor de productie van ethanol in plaats van voor suiker. 

Koffie
Arabica eindigde de dag ligt hoger, robusta kwam licht lager uit. De prijs van arabica bereikte het hoogste punt in anderhalve week tijd, vooral door voortdurende speculatie dat statistiekbureau Conab de verwachte Braziliaanse koffieoogst gaat verlagen. Robusta en Arabica daalden dinsdag ook nadat Cecafe meldde dat Brazilië in november 19,2% meer groene koffie exporteerde dan een jaar geleden. 

Palmolie
Palmolie zit in de lift. De prijs steeg dinsdag en zet die koers momenteel voort. Een zwakkere ringgit, krimpende voorraden en stijgende export zorgen voor hogere prijzen. Voor het eerst in zes maanden tijd daalden de voorraden van Maleisische palmolie. Dit kwam door een inzakkende productie en stijgende export. Indonesië heeft de referentieprijs voor de periode 16-31 december gezet op $871,99 per ton. De eerste helft van de maand was dat nog $824,32 per ton. 

Aardgas
De gasprijs is dinsdag licht gestegen. Europese landen zijn er dinsdag niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over een mogelijk prijsplafond voor gas. Na een gesprek van 8 uur is de beslissing over een prijsplafond opnieuw uitgesteld. Op 19 december is er opnieuw een bijeenkomst.

Brent olie
De prijs van Brent olie is dinsdag scherp hoger geëindigd, maar daalt inmiddels weer licht. De Amerikaanse voorraden van ruwe olie zijn het meest gestegen in een week tijd sinds maart, waar de markt juist een daling verwachtte. OPEC heeft de hoeveelheid olie die het moet oppompen de komende maanden verlaagd vanwege macro-economische tegenwind. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg dinsdag door een zwakke dollar en een sterke euro die het hoogste punt in zes maanden tijd bereikte. Een lager dan verwachte consumentenprijsindex in de VS drukte de dollar omlaag. De Euro groeide nadat het Duitse onderzoek ZEW meldde dat de economische groei in december sterker was dan verwacht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden