VolodymyrT / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt krijgt reminder over de oorlog

13 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif staat iets lager, op de CBOT gaat de prijsstijging vooralsnog gewoon door. Handelaren maken zich zorgen over de export uit het Zwarte Zeegebied na de aanval op de haven van Odessa afgelopen weekend. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De haven is inmiddels weer in bedrijf, maar de opgelopen vertraging en de herinnering dat het exporteren van graan uit een land dat in oorlog is risico's met zich meebrengt, zorgt alsnog voor hogere prijzen. 

Tijdens de aanval op Odessa werden vooral de elektriciteitsvoorzieningen geraakt. Er zijn zorgen dat de haven er langer over doet om op volle capaciteit te draaien. Daarnaast is er opnieuw de vraag of de Oekraïense graanexport wordt verstoord door de gevechten. Ook stijgt de prijs van tarwe mogelijk door een voorspelde koudegolf in de VS aan het eind van de maand. De Amerikaanse tarwe-export lag afgelopen week op 218.000 ton. Dat maakt dat de tarwe-export vanaf 1 januari tot en met 8 december momenteel 2,5% lager is dan een jaar geleden. 

Factoren
Inmiddels is het graantransport vanuit Odessa weer op gang gekomen. Daardoor lijken de stroomstoringen in Odessa de voornaamste factor die voor hogere prijzen kan zorgen. Het maartcontract op de CBOT staat 1,59% hoger op $281,82 per ton. Op de Matif staat de tarweprijs op dit moment 0,08% lager op €306 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden