Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe en suiker stabiel, room en boter goedkoper

12 December 2022 - Max van der Heijden

De tarwemarkt ontwikkelt zich gunstig voor ondernemers die er inkopen, zoals bakkers. De prijs op de Matif is redelijk stabiel rond de €304 per ton. De suikerprijs is redelijk vlak en de room en boterprijzen zijn scherp gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraagt die blijft spelen is hoe lang de tarweprijzen zo laag blijven. De verwachting van Sovecon is dat de graantransporten aan het eind van de maand teruglopen. De winter is op komst en bevroren rivieren in Rusland of kou op de Zwarte Zee kunnen de graantransporten vertragen. Vooralsnog blijven de prijzen van tarwe dalen. De prijzen van Russische tarwe met een eiwitpercentage van 12,5% waren $1 per ton goedkoper dan een week geleden. De Russische graanexport daalde van 1 miljoen ton naar 550.000 ton door onrustige weersomstandigheden op de Zwarte Zee en lage waterstanden in de Zee van Azov. Voor directe levering daalde de prijs van tarwe met $2 per ton. 

Suiker
Suikerprijzen staan wereldwijd onder druk door de relatief lage olieprijs. In Europa stijgen de suikerprijzen mogelijk, doordat de suikerproductie voor het seizoen 2022/23 wel 7% lager kan uitvallen dan het seizoen daarvoor. Dit kan is de noodzaak verhogen om meer suiker te importen.

De prijs van suiker wordt in belangrijke mate bepaald door de prijs van olie. Op die oliemarkt is het onrustig. Afgelopen week daalde de prijs door pessimistische voorspellingen van de grote banken. Hoewel de olie deze week zomaar duurder kan worden. Dit als handelaren inzetten op een groeiende vraag vanuit China en de Russische president Vladimir Poetin overweegt om de productie te verlagen als reactie op de sancties.

Zuivel
De kerstdip is vroeger dan verwacht en heeft afgelopen week voor flink lagere room- en boternoteringen gezorgd. De prijs daalt traditioneel met kerst als er minder vraag is naar zuivel, maar dit effect is nu dus al eerder te zoen. Een flinke aanvoer van kwalitatief goede melk drukt de prijs van boter en room daar bovenop nog verder naar beneden. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden