Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkpoeder legt bodem in hard dalende zuivelmarkt

9 December 2022 - Klaas van der Horst

Door een combinatie van langer opbouwende druk en een vroegere dan gebruikelijke kerstdip is de zuivelmarkt deze week weer hard naar beneden gegaan. De enige productsoort die enigszins ontsnapte aan de prijsdalingen waren de poeders.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Opmerkelijk genoeg waren het niet alleen de melkpoeders, maar ook de weipoeders. Zie de noteringen van DCA markets. De prijzen voor weipoeders zijn al wekenlang vrij stabiel, al is dat meer zichtbaar bij de feed-poeders dan bij de food-grade poeders. De verklaring voor de relatieve stabiliteit op de markt voor deze commodity's lopen uiteen. Sommige partijen wijzen op een dalende kaasproductie en dus een lagere wei-aanvoer. Maar dit lijkt niet de hele verklaring, want de weipoederprijs is al langer vrij stabiel. Ook de relatief hoge droogkosten voor bulk-weipoeder zullen een rol spelen.

De weipoederspecialiteiten ontkomen overigens niet aan prijsdruk. Een product als WPC-80 heeft in de afgelopen maanden wel forse prijsdalingen moeten incasseren.

Voor de relatieve prijsstabiliteit (relatief ten opzichte van de andere commodity's) bij magere melkpoeder is er een andere verklaring. Magere melkpoeder food is de laatste weken prima concurrerend op de wereldmarkt en is daarmee ook weer vlot te exporteren. Dat is wel het gevolg van een hele reeks eerdere prijsdalingen, maar met een prijs tussen de €2.800 en €2.900 per ton lijkt er een voorlopige bodem gelegd.

Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van zaken als wisselkoersverhoudingen en aanbod elders, maar voorlopig geeft het even rust. Veel verder hoeft de prijs hier niet te zakken. In de bovenstaande tabel lijkt de laatste GDT hoger, maar door veranderde wisselkoersen is het effect voor de EU toch gunstig.

Daarmee kan de zuivelmarkt ook het momenteel vrij grote aanbod aan magere melkconcentraten goed wegwerken. De prijs van magere melkconcentraat zakte deze week tot onder de €2.000 per ton. Dit is dus het moment om de droogtorens weer aan te zetten, constateert een handelaar. Verwerkers die nu nog een goed energiecontract hebben, kunnen hun slag slaan. Het is een oplossing die werkt voor zolang het duurt. Structureel zal het moeilijker zijn, tenzij droogtorens ook elektrisch kunnen worden verhit. Feit is wel dat het aantal droogtorens afneemt. FrieslandCampina bijvoorbeeld heeft dit jaar al meerdere toren gesloten, onder meer vanwege de CO2-footprint. Ook elders zal deze factor een rol spelen.

Dat de prijs van magere melkconcentraat nu zo hard daalt (met zo'n 20% in één week) heeft ook te maken met de aankomende kerstdagen. Dan is de vraag naar zuivel extra laag en is er minder personeel beschikbaar. Het is evenwel lang geleden dat de concentraatprijs zo laag is geweest als nu. Ook de roomprijs daalde fors, maar met zo'n 14% minder hard.

De prijzen van boter en kaas  bleven ook zakken. De boternotering van DCA ging met meer dan €550 per ton naar beneden. Dat komt omdat de productie hoog is, want er is een flinke aanvoer van 'rijke' melk.

Bij de kazen worden de hardste klappen opgevangen door de Goudse en Edammer foliekazen en door mozzarella. Bij de eerste categorie zakten de prijzen voor het eerst sinds meer dan een jaar onder de €4.000 per ton. Alleen de 'Frau Antjes' bleven er nog iets boven. Bij de mozzarella gingen de prijzen zo ver naar beneden dat een grote Belgische fabrikant voor een deel van de productie omschakelde naar Cheddar. Deze kaassoort noteert ook niet meer de prijzen zoals een paar maanden terug, maar is nog steeds veel beter prijshoudend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden