Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen blijven dalen, recordoogst in Australië

6 December 2022 - Max van der Heijden

De daling van de tarweprijzen op de Matif lijkt zich door te zetten. Op het moment van schrijven staan de prijzen op de CBOT en Chicago lager. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Chicago bleef de prijs lange tijd stabiel door koopjesjagers. Zij werden actief nadat de prijs maandag het laagste punt bereikte sinds 18 oktober 2021. Goed aanbod uit Rusland voorkomt grote prijsstijgingen. De Russische tarwe wordt namelijk aangeboden voor lagere prijzen dan de Amerikaanse tarwe. Ook komt er een grote Australische oogst aan die de prijzen laag houdt.

De grote vraag daar is of de kwaliteit van de Australische tarwe ook goed genoeg is voor de consumptiemarkt. Abares, het Australische statistiekbureau, meet namelijk alleen kwaliteit en niet kwantiteit. De regen kan ervoor zorgen dat vooral de voermarkt overspoeld wordt met tarwe. 

Voor Amerikaanse boeren is de vraag naar Amerikaanse tarwe door Aziatische landen goed nieuws. Zo kocht Zuid-Korea vandaag, dinsdag 6 december, 50.000 ton Amerikaanse tarwe en hoopt Taiwan morgen te kunnen kopen. Waar de tarwe uit de VS niet kan concurreren met de tarwe uit het Zwarte Zee gebied, is er voor bepaalde landen toch reden om hun tarwe uit de VS te halen. 

Ook op de Europese markt is Rusland dominant. De Oekraïense granenexport zal in het seizoen 2023/24 lager uitvallen. Het in te zaaien areaal is door de oorlog flink gekrompen. Dat zei Taras Vysotskiy, eerste vice-minister van landbouw, op tv in Oekraïne. Dit jaar is er in totaal 4,5 miljoen hectare wintergraan ingezaaid, daarvan is 3,8 miljoen wintertarwe. Vorig jaar werd er 6,2 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid. De verwachting is dat dit vooral impact heeft op de export en niet op de binnenlandse consumptie.

Koersen
Op het moment van schrijven staat de prijs van het decembercontract tarwe op de Matif op €310,75 per ton. Dat is 0,8% lager dan de slotprijs van maandag. De koers op de CBOT staat momenteel 0,38% lager dan de slotkoers van gisteren en komt uit op $261,89 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden