Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Lage tarweprijs gunstig voor inkoop bakkers

5 December 2022 - Max van der Heijden

De daling van de tarweprijs op de Matif is goed nieuws voor de bakkers. De prijs daalde vrijdagavond naar €320,50 per ton, een verdere daling is niet uitgesloten. De suikerprijzen stijgen licht, zuivel wordt goedkoper. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit alles komt door de verlenging van de granendeal. Tarwe uit het Zwarte Zee gebied overspoelt momenteel de wereldmarkt. De lage prijzen zijn voor veel bakkers reden om zich in te dekken tot juli/augustus 2023, zegt Bauke Wierda van Royal Koopmans. Hij constateert dat de Russische export enorm op stoom begint te komen. 

''Alles wijst erop dat november 2022 een recordmaand gaat zijn voor de Russische tarwe-export.'' De markt wordt overspoeld met goedkopere goederen vanuit de Zwarte Zee. Dat zet ook de prijzen in Amerika op de CBOT onder druk. Europa heeft nog het geluk dat het ook tarwe kan afzetten in Afrika. Wierda verwacht dat als de prijs onder de €300 per ton duikt, speculanten zullen instappen, waardoor de prijs weer gaat stijgen. 

Suiker
De suikerprijzen in Europa zijn het afgelopen jaar gemiddeld gezien behoorlijk gestegen. De lager uitgevallen suikerbietenoogst zorgt er bovendien ook voor dat er meer suiker geïmporteerd zal moeten worden. 

Hoewel de Europese suikerprijzen al hoog zijn, wordt er in Zuid-Europa nog veel meer betaald omdat in dat deel van Europa geen suikerproductie plaatsvindt. Daarnaast moet Europa dit jaar behoorlijk wat suiker importeren om de voorraad niet tot kritieke toestand te laten slinken. De suikervoorraad is echter ruim voldoende en van een kritiek niveau is nog geen sprake. Bovendien is de productie inmiddels weer opgestart, waardoor er tot januari geen zorgen zijn over de suikervoorraad. 

De suikerprijs is de afgelopen week licht gestegen. De lagere olieprijzen zorgden voor een lagere suikerproductie, het is nu aantrekkelijker om suikerriet in te zetten voor de productie van ethanol. Goed nieuws komt vanuit India en Brazilië waar de suikerproductie hoger uitvalt dan eerder werd geschat. 

Zuivel
De zuivelprijzen en de room- en boterprijzen zijn de afgelopen week gedaald. Oorzaak is de hoge melkaanvoer en het feit dat kopers het laten afweten. De meeste kerstbestellingen zijn inmiddels afgewerkt. Het is een moment waarop inkopers gunstige inkopen kunnen doen. Veel van hen lijken nog af te wachten in de hoop dat de markt verder daalt. De roomprijs is nog relatief hoog, de boterprijs zit inmiddels onder het niveau van een jaar geleden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden