Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Matif tarwe duurder, aanbod suiker groter

28 November 2022 - Max van der Heijden

De prijs voor het decembercontract tarwe op de Matif staat lager ten opzichte van een week geleden, na een daling begin vorige week, maar zit inmiddels alweer een aantal dagen in de lift.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwerprijs in Parijs stijgt de laatste dagen, mede door nieuws dat de Oekraïense granenexport 31,9% lager uitvalt vergeleken met een jaar geleden. Het land exporteerde dit jaar vooralsnog 6,6 miljoen ton tarwe en 1,4 miljoen ton gerst in het seizoen 2022/23. Mogelijk kijken Amerikaanse handelaren ook naar Europa, nu duidelijk wordt dat de Amerikaanse tarwe niet concurrerend is. 

Op de CBOT daalt de prijs. Die prijsdaling is te danken aan goede productieomstandigheden in de meeste landen, met uitzondering van Argentinië. Bovendien zorgen de protesten tegen het Chinese coronabeleid voor twijfels over de vraag uit dat land. 

Meer suiker op de markt
De lage olieprijzen zorgen voor lage suikerprijzen. Dat is kortweg de stand van zaken op de suikermarkt. Na een aantal ups en downs staat de koers lager dan een week geleden op de ICE in Londen. Reden hiervoor is de hogere suikerproductie in Brazilië. Daar komt meer suikerriet beschikbaar voor de verwerking tot suiker. Vanwege de lage olieprijzen is het namelijk niet aantrekkelijk om suikerriet te verwerken tot ethanol.

Goed nieuws was ook het bericht dat India overweeg de exportlimiet voor suiker te verruimen. Op 15 november stelde het land een exportlimiet vast van 6 miljoen ton suiker, vorig jaar exporteerde India nog 11 miljoen ton suiker. Mogelijk wordt de limiet nu verruimd naar maximaal 10 miljoen ton. 

Duurdere room
De room- en boterprijzen zijn de afgelopen week uit elkaar gegroeid. Room werd duurder, boter juist goedkoper. Mogelijk zorgt een hogere vraag in aanloop naar het kerstweekend voor de hogere roomprijzen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden