Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Minder graanschepen vertrokken uit Oekraïne

24 November 2022 - Max van der Heijden

Op de CBOT is er vandaag 24 november geen handel vanwege Thanksgiving Day. In Parijs gaat het leven echter gewoon door, daar staat de Matif tarwe in de tweede helft van de donderdagmiddag lager.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Oekraïense graanexport verloopt trager sinds de graandeal vorige week werd verlengd. Sindsdien hebben maximaal 5 schepen per dag het land verlaten. Voor de verlenging waren dat er op sommige dagen 10 per dag. Volgens een VN woordvoerder heeft de trage stroom te maken met de onzekerheid over de verlenging van de deal, slechte weersomstandigheden in Istanbul waar de schepen worden gecontroleerd en het inwerken van nieuw personeel. 

Analisten verschillen van mening over de koersdaling van gisteren. Een deel denkt dat er sprake is van een correctie nadat de goede Europese exportverwachtingen de markt omhoog stuwden. Andere analisten denken dat de aankoop van short covers zorgden voor de prijspiek. 

Algerije heeft 300.000 tot 450.000 ton durum tarwe gekocht voor circa $45 per ton. Op de beurzen zijn de prijzen van de Matif tarwe en de zachte wintertarwe de laatste tijd steeds dichter naar elkaar toe gekropen. De Matif staat donderdagmiddag rond 16.30 uur 1,53% lager dan de slotkoers van gisteren op €322,25 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden