Shutterstock

Analyse melk

Dynamiek op schijnbaar rustige zuivelmarkt

23 September 2022 - Redactie Foodbusiness

Een bijna stabiele markt, waarin toch van alles gebeurt. Zo is de huidige situatie in de zuivelmarkt het best te beschrijven. Een enkele notering gaat nog omhoog, zoals voor magere melkpoeder en room. Andere blijven stabiel of dalen iets.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt toch weer richting zoeken voor partijen in de zuivel. Het Europese product blijft te duur voor de exportmarkt en daar kon de GDT-veiling van Fonterra ook geen goede richting aangeven. Op de interne markt in de EU hikken kopers ook aan tegen de hoge prijzen.
Op de botermarkt is er al lange tijd amper beweging in de notering, maar omdat (industriële) partijen toch op zoek zijn naar goedkopere alternatieven, komt er wel ander product binnen, bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland, maar ook uit Oekraïne en Turkije. Dat product komt niet in de supermarkt, maar gaat wel naar food-bedrijven, al dan niet in de vorm van blends. De roomprijs blijft ondertussen stijgen. Deze handel is wel een zaak van kleine volumes.

Bij de magere melkpoeder is iets vergelijkbaars aan de hand. Magere melkpoeder noteert bij DCA €3.670 per ton. Er is ook nog duurder product beschikbaar. De Duitse prijzen zitten zo'n €300 hoger. Tegelijkertijd is er ook heel wat product beschikbaar dat goedkoper is. Het is dan nog steeds Europees product, maar vaak wel een mengproduct met een kleiner deel van andere herkomst.  Dit verbreedt het aanbod voor partijen die moeite hebben om uit de voeten te kunnen met het pure Nederlandse of Europese product.

De noteringen voor volle melkpoeder en weipoeder zijn deze week sowieso iets lager. Voor de diervoerindustrie blijft weipoeder toch een bijzonder duur product.

De kaasmarkt voelt volgens diverse bronnen iets vaster aan, maar erg zichtbaar is dat nog niet in de prijzen.

De noteringen voor Goudse en Edammer foliekaas blijven deze week onveranderd, voor mozzarella wordt zelfs een minnetje vastgesteld. Cheddar noteert wel hoger. Toch zijn de producenten van Goudse en Edammer kaas optimistisch over de markt. Ze zeggen meer belangstelling te voelen van kopers.

De markt voor vloeibare zuivel voelt licht zwakker. Er is vooral veel meer concentraat te koop. Het is voor veel bedrijven aantrekkelijker om meer vloeibaar product te verkopen dan het te drogen tot melkpoeder. Door een afnemende vraag vanuit de vers-productie blijft er echter meer over. Voor room is meer belangstelling, al is deze markt ook niet groot. Daardoor stijgt de notering voor dit product nog wel. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden