Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oekraïense graanexport valt nog niet mee

11 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

De tarwekoers op de beurs van Parijs blijft zijwaarts bewegen. Dat is wel anders op de Amerikaanse beurs. Daar maakt het weer stemming op de markt. Opvallende is dat de Amerikaanse analisten ook erg gevoelig zijn voor de ontwikkelingen op de Europese markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van tarwe op de Matif blijft opvallend stabiel. Gisteren sloot het septembercontract €0,25 hoger op €340,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe de afgelopen handelssessie 2,3% hoger op $7.99,75 per bushel (circa €284 per ton). Maïs sloot in Chicago 1% hoger en de soja-notering bleef met een daling van 0,2% vrijwel gelijk op de Amerikaanse beurs.

Het weer blijft een belangrijke factor op de granenmarkt. Hoewel er in de oostelijke delen van de Midwest de afgelopen dagen wat regen is gevallen, blijft het verder naar het westen erg droog. Ook in Europa zijn de gevolgen van droogte merkbaar. De tarweoogst in Roemenië is afgerond en de opbrengst ligt circa 15% tot 18% lager vergeleken met vorig jaar, zo maaket de minister van landbouw Petre Daea bekend. Handelaren en speculanten nemen ondertussen ook een voorschot op het Wasde-rapport van het USDA dat vrijdag wordt gepubliceerd. Uit een peiling van Reuters blijkt dan de markt rekent op een lagere opbrengstprognose voor de Amerikaanse maïsoogst.

Export uit Oekraïne komt moeizaam op gang
De VN verwacht dat de export van graan uit Oekraïne verder aan zal trekken. "We verwachten een flinke toename in aanvragen voor transport", zegt Frederick Kenney, interim coördinator van de VN bij het Joint Coordination Centre, dat toezicht houdt op de uitvoering van de graandeal. "Het doel is om maandelijks 2 tot 5 miljoen ton graan uit te voeren en dat is haalbaar." Er ligt naar schatting nog 20 miljoen ton graan in de Oekraïense opslagen van oogst 2021. De oogst voor dit seizoen wordt op ongeveer 20 miljoen ton geschat. Tot nu toe zijn er 12 schepen via de drie havens die onder de deal vallen, vertrokken. Vier schepen hebben toestemming gekregen om richting Oekraïne te varen. De VN benadrukt dat de graandeal een commerciële en geen humanitaire operatie is. De schepen die tot nu toe zijn vertrokken waren vooral geladen met maïs. Ook zijn er vrachten sojabonen, zonnebloemolie en zonnebloemschroot uit Oekraïne vertrokken. Tarwe is onder de deal nog niet geëxporteerd via de Zwarte Zee. Volgens Kenney komt dat omdat de silo's op de terminals nog vol met maïs zitten. De belangstelling onder reders om lege schepen naar Oekraïne te sturen is volgens de VN-functionaris enorm. Er liggen al verschillende schepen in Turkije te wachten om koers te zetten naar Oekraïne.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden