Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Weer en export stuwen prijzen op granenmarkt op

27 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graanprijzen op de beurzen in Parijs en Chicago zette afgelopen handelssessie voor de tweede dag oprij een stap omhoog. Maandag was de markt nog vooral in de ban van de exportproblemen in Oekraïne. Gisteren waren het vooral de weerberichten die het bullish momentum in de markt voedde.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif plust afgelopen handelssessie €13,25 en sloot op €344,50 per ton. De tarwenotering op de CBoT steeg met 4,6% naar $8.04,75 per bushel (circa €291 per ton). Soja steeg op de CBoT met 4,1% en maïs pluste 2,9%.

Heet en droog weer in grote delen van de VS is een van de drijvend krachten achter het opwaartse momentum op de granenmarkt. Maïs en soja zitten in een cruciale fase voor de ontwikkeling van het gewas. In de weerberichten wordt voor de komende dagen nog warmer weer voorspeld. Analisten gaan ervan uit dat de ongunstige weersomstandigheden ten koste gaan van de uiteindelijke opbrengst van deze gewassen.

Niet overal in de VS is het droog. Op de noordelijke prairies zorgde regen in de lente voor vertraging van het zaaien van zomertarwe. Nu plukken boeren de vruchten van het vocht in de bodem. Deelnemers aan de Wheat Quality Council Hard Spring Wheat and Durum Tour verwachten een bovengemiddelde opbrengst van de harde zomertarwe. Op 120 percelen, voornamelijk in Noord Dakota, die zijn meegenomen zijn in de proeven is een gemiddelde verwachte opbrengst van 48,9 bushel per acre (circa 3,3 ton per hectare) vastgesteld. Vorig jaar lag dat op 29,5 bushel per acre (circa 2 ton per hectare). Het vijfjarige gemiddelde staat op 39 bushel per acre (circa 2,6 ton per hectare).

Droogte heeft huisgehouden in Frankrijk
In Franrijk van de tarweopbrengst een stuk lager uit dan vorig jaar, maar op basis van de voorlopige cijfers is die daling minder groot dan eerder verwacht. Het Franse marktbureau Agritel verwacht een totale tarweoogst van 33,44 miljoen ton. Dat is 5,6% minder dan de oogst vorig seizoen. De schatting die gisteren bekend is gemaakt is daarmee marginaal hoger dan de prognose van anderhalve week geleden toen Agritel de opbrengst op 33,25 miljoen ton hield. Door droogte in vrijwel alle regio's van Frankrijk valt de tarweopbrengst tegen volgens Agritel. Het Franse ministerie van Landbouw was eerder nog wat voorzichtiger met de opbrengstprognose. Zij gaan uit van een daling van 7,2% ten opzichte van vorig jaar. Volgens het ministerie zou de oogst daarmee uitkomen op 32,9 miljoen ton. Door droogte in vrijwel alle regio's van Frankrijk valt de tarweopbrengst tegen volgens Agritel.

De regen van de afgelopen dagen in Europa heeft weinig soelaas geboden bij het transport over de Rijn. Het waterpeil is weliswaar gestegen, maar te weinig om schepen weer volledig te kunnen beladen, zo maakte de Duitse Rijkswaterstaat (WSA) vandaag (woensdag 27 juli) bekend. De lage waterstand zorgt bij Kaub (onder Koblenz) voor de grootste problemen. Afhankelijk van het type schip kan het maar voor circa 50% beladen worden. Dat zorgt niet alleen voor problemen in de graanhandel maar raakt ook het vervoer van bijvoorbeeld kolen, olie, kunstmest en chemische producten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden