FrieslandCampina

Nieuws DMF

FrieslandCampina verliest een sloot melk

12 Juli 2022

Bij FrieslandCampina zijn de afgelopen 12 maanden maar liefst 284 leden vertrokken naar een andere verwerker. Dit is fors meer dan de afgelopen jaren en tevens een recordaantal.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt de Stichting Dutch Milk Foundation (DMF), die als onafhankelijke organisatie de Vertrekregeling samen met de regeling Beschikbaarstelling Melk uitvoert. Deze twee regelingen zijn ingesteld als een van de voorwaarden van de Europese Commissie voor het goedkeuren van de fusie van Friesland Foods met Campina. Hierbij wordt beoogd dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking komt van derden.

Recordaantal vertrekkers in jubileumjaar 
Met het vertrek van 284 leden neemt de uitstroom weer toe. In 2021 en 2020 vertrokken respectievelijk 41 en 11 leden-melkveehouders. In 2019 vertrokken 230 leden bij de coöperatie, wat toen een record was. Dit aantal is in de achterliggende twaalf maanden dus ruimschoots overtroffen. Een deel van de leegloop vond plaats in kalenderjaar 2021 toen FrieslandCampina haar 150-jarig bestaan vierde. De exodus mag geen verrassing zijn, er waren al signalen dat een overweldigend aantal leden de biezen had gepakt.

757 vertrekaanvragen tot nu toe
Het totaal van de in de afgelopen dertien jaar ontvangen aanvragen staat nu op 757. Hiervan werden er 724 toegewezen en 24 afgewezen of door de aanvrager ingetrokken en zijn er negen nog in behandeling. Met de toegekende vertrekpremie is 832 miljoen kilo melk gemoeid, wat overeenkomt met 69% van de totaal beschikbare hoeveelheid.

Jarenlang had FrieslandCampina een overschot aan melk, maar intussen is de zuivelcoöperatie weer actief op zoek naar nieuwe leveranciers. Net als veel andere zuivelbedrijven in ons land.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox