Shutterstock

Analyse Zuivel

Room en melkpoeder hoger, boter en kaas lager

1 Juli 2022 - Klaas van der Horst

De markt voor vaste zuivel en halffabrikanten ziet er iets gemengder uit dan vorige week. Room en de geregistreerde poederprijzen zijn gemiddeld iets hoger, al lijkt dit laatste niet met het sentiment te stroken. De prijzen voor kaas en boter zijn opnieuw zwakker.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt de wekelijkse zuivelnoteringen van DCA-markets. De prijzen voor vloeibare zuivel bewegen overigens ook iets meer stabiel tot opwaarts dan vorige week. Room was vorige week de enige (en vrij sterke) stijger. Deze week is het weer de sterkste stijger, maar ook magere melkconcentraat werd ietsje duurder.  

Dat room steeds in prijs blijft stijgen, is wel opvallend in deze periode. Er is een redelijk goed aanbod van rauwe melk en veel gewone afnemers van room doen het in deze periode van het jaar, met een vakantieperiode voor de boeg, iets rustiger aan. De roommarkt zou dus iets ontspannener moeten zijn. De botermarkt, die daar aan is gerelateerd, is het in ieder geval wel. En de botermakers trekken niet extra hard aan de room, want daarvoor is het product eigenlijk te duur. Zeker nu de supermarkten nog niet echt goed over de brug komen.

Nog zoiets vreemds speelt op de melkpoedermarkt. De DCA-noteringen voor magere melkpoeder loopt iets op, terwijl het sentiment in de markt is dat de prijzen langzaam verder afkalven. Dat zou bezien door de bril van de exporteurs ook nodig zijn, omdat de EU met de huidige prijzen te duur is voor de wereldmarkt. Wat al een hele tijd zo is. Dat de prijzen toch weer vaster zijn, moet dus zijn oorzaak hebben in extra vraag vanuit de EU zelf. Tenzij andere, nog onbekende factoren spelen. Ondertussen ligt naar verluidt wel weer voldoende product in de opslagen.

Op de kaasmarkt zijn de prijzen over de hele linie iets zwakker. Hier worden op dit ogenblik relatief weinig zaken gedaan. De prijzen van Goudse foliekaas en de Cheddars daalden het meest. Mozzarella werd licht zwakker in prijs.

De weipoedermarkt oogt deze week vrij stabiel, met een aanhoudend groot prijsverschil tussen weipoeder food - dat onder meer weggaat voor export naar Azië en nog goede prijzen opbrengt - en weipoeder feed. Dat gaat weg voor de diervoedermarkt. De onderkant van de markt zit daar inmiddels tussen de €1.000 en €1.100 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden