Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolieprijs houdt neerwaartse koers vast

29 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs is het grootste deel van de winst die is geboekt sinds de Russische invasie in Oekraïne weer kwijt geraakt. De laatste maand is er meer dan 20% van de prijs afgegaan. De markt koelt steeds meer af.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is er meer ontspanning ontstaan op de markt voor eetbare oliën in het algemeen, zo melden zowel het Amerikaanse landbouwministerie USDA als de Wereldvoedselorganisatie FAO in hun periodieke overzichten. De ontwikkeling van de marktprijzen bevestigt dat. 

In Rotterdam daalde de palmolienotering deze week naar $1.430 per ton. De raap-/koolzaadolieprijs daalde bijna parallel daaraan naar $1.760 per ton. In Indonesië en Maleisië zakte de palmolieprijs evenzo. In deze landen, de twee grootste producenten en exporteurs van palmolie ter wereld, leken de verlagingen elkaar de laatste weken te versterken.

Grootste exporteurs versterken elkaar
Dit komt door steeds optimistischere berichten over de oogstvooruitzichten in beide landen, de teruglopende exportvolumes en door de rivaliteit tussen Indonesië en Maleisië om afzetmarkten te kunnen behouden.

Gezien de huidige prijsontwikkeling in beide landen, wordt druk gespeculeerd over de vraag waar het verder heen gaat met de palmolieprijs. Zal de prijs verder dalen, of blijft die voorlopig hangen rond de 5.000 Maleisische ringgit per ton?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden