Shutterstock

Analyse melk

Lagere prijzen, spanning op weipoedermarkt

24 Juni 2022 - Klaas van der Horst

In een opnieuw iets dalende zuivelmarkt neemt met name de druk toe op de poederprijzen. De magere melkpoederprijs daalde deze week met zo'n 4%, de weipoederprijzen daalden tussen de 7 en 10%. Met name de feed-prijzen gingen hard naar beneden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lagere prijzen van weipoeder feed zijn een opluchting voor de diervoerderindustrie en de kalverhouderij, maar blijven uiteindelijk met een niveau van boven de €1.100 per ton nog steeds te hoog voor met name de laatste bedrijfstak. Naar weipoeder food blijft ondertussen nog steeds een goede vraag bestaan.

De prijs voor magere melkpoeder staat ook onder druk, maar wellicht meer vanuit de handel dan de industrie. Handelsbedrijven zien de lagere prijzen op de wereldmarkt en wijzen erop dat Europa bij het huidige prijsniveau te veel vertrouwt op de interne markt en geleidelijk aan ook flink meer voorraden opbouwt. Toch lijken de producenten nu nog geen aandrang te voelen om melkpoeders tegen echt lagere prijzen aan te bieden. 

Op de kaasmarkt lijkt iets vergelijkbaars gaande. Bij de producenten wordt volop uitgeleverd, maar in de vrije handel is het rustig. Daar is ook enige neerwaartse druk merkbaar. Toch lijkt het met de voorraadvorming wel mee te vallen bij de kaasproducenten. De prijs van mozzarella daalde het meest. Ook Goudse en Edammer kaas gingen iets goedkoper van de hand. Opvallend genoeg werd Cheddar mild juist iets duurder.

Boter is qua prijs het meest stabiele product in de vaste zuivel. De DCA-notering is iets lager dan die van vorige week, maar toch beweegt de boterprijs zich de laatste weken binnen een tamelijk vaste bandbreedte.

De vloeibare zuivelmarkt was gemiddeld genomen nog het meest positief. Afgezien van magere melkconcentraat, dat gelijk geprijsd bleef, gingen alle overige producten in prijs omhoog. Room won zelfs bijna 2% in prijs en steeg naar €8.470 per ton. Daarmee werd de afstand tussen dit product en boter opnieuw weer groter.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden