Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Problemen met export legt bodem in tarwemarkt

21 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen op de graanbeurzen deden de afgelopen handelssessie een stapje terug. Het beschikbaar komen van tarwe van de nieuwe oogst drukt op de prijzen. De problemen met de uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied worden daardoor wat naar de achtergrond verdrongen, maar zijn zeker niet weg.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif bleef het verlies voor het septembercontract tarwe beperkt tot €3,25. Het contract sloot op €388,25 per ton. De koers blijft daarmee netjes tussen de het weerstandsniveau dat op €400 per ton staat en het steunniveau op €378 ton. Op basis van de technische indicatoren blijft het advies voor tarwe vooralsnog op neutraal. Voor de langere termijn zou er een daling in de koers aan kunnen komen.

In Amerika waar de tarweoogst al verder gevorderd is, staan de prijzen meer onder druk. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de koers voor het julicontract een kleine 2% lager vergeleken met de slotkoers voor het weekend. Gisteren (maandag 20 juni) was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

Weinig daadkracht
De moeilijkheden met de export van tarwe uit Oekraïne zijn door de vordering van de graanoogst in Amerika en inmiddels ook Europa wat minder acuut. Er worden echter weinig vorderingen gemaakt met het weer op gang krijgen van deze uitvoer. Tukrije probeert te bemiddelen tussen de strijdende partijen om de Zwarte Zeehavens weer open te krijgen voor graanexport. Europa probeert de uitvoer per spoor en via de Donau op te voeren en de Amerikaanse president Biden lanceerde een plan voor extra opslagcapaciteit aan de grens van Oekraïne.

Volgens analisten zijn dat potentieel goede oplossingen, maar het tijdpad is wel erg kort. Voor de tarwe-, gerst,- en koolzaadoogst is er nog wel voldoende opslag. Voor de gewassen die later aan de beurt zijn wordt het spannend. In de laatste maanden zijn er weinig vorderingen gemaakt om het transport echt op gang te krijgen, gezien de laatste exportcijfers van het Oekraïense ministerie van landbouw. Over of dat tij de komende twee of drie maanden gekeerd kan worden, heersen veel twijfels bij analisten. Het verlies van granen uit Oekraïne legt een stevig fundament onder de graanprijs volgen experts. Een correctie naar beneden tijdens de tarweoogst is niet ondenkbaar of zelfs waarschijnlijk volgens sommige bronnen. Dat de prijs helemaal wegzakt, wordt niet waarschijnlijk geacht.

Lagere opbrengst
In het Mars-bulletin van de Europese Commissie dat gisteren is gepubliceerd zijn de opbrengstverwachtingen voor de meeste granen en oliehoudende zaden naar beneden bijgesteld. De gemiddelde opbrengst van zachte tarwe - het meest geteelde gewas in de EU - wordt in de juni-editie van het rapport gezet op 5,76 ton per hectare. Een maand eerder was dat nog 5,89 ton per hectare. De opbrengst komt daarmee 1,3% onder het vijfjarige gemiddelde uit en is 4,7% lager dan vorig jaar. Aanhoudende droogte in grote delen van de EU zijn de grote boosdoener achter de lager uitgevallen opbrengstprognose. Een relatief lage opbrengst is echter al voor een groot deel in de prijs verwerkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden