Shutterstock

Analyse Cacao

Gunstige oogstprognoses zetten druk op prijs cacao

30 Mei 2022 - Eric de Lijster

De koers van cacao heeft op de Londense beurs ICE een relatief rustige week achter de rug. Berichten van een verwachte grote oogst van cacaobonen in Ivoorkust en Ghana, wereldwijd de twee grootste producenten, zetten de prijs onder de druk. Aan de andere kant komen berichten van lagere cacaovoorraden in Nigeria en tegenvallende consumptiecijfers van chocolade in de Verenigde Staten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slotkoers van cacao op de ICE kwam afgelopen vrijdag 27 mei uit op £1.716 per ton en week daarbij niet veel af van de £1.728 per ton van het begin van vorige week op maandag 23 mei. De dip lag in het midden van de week op woensdag met £1.705 per ton. Op de CME in Chicago daalde de notering van cacao die woensdag naar $2.407 per ton. Dit was het laagste niveau sinds 2 december 2021, oftewel een half jaar geleden.

De weersomstandigheden in West-Afrika zijn gunstig, waardoor in Ivoorkust en Ghana een overvloedige oogst wordt verwacht. Al eerder liet Kameroen, de vierde producent ter wereld, een verwachting uitgaan dat het rekent op een 20% hogere cacaoproductie in het lopende seizoen. Daarbij komt dat uit een inventarisatie van de ICE afgelopen week een cacaovoorraad komt van een kleine 5,23 miljoen zakken, zo meldt Barchart. Dit is de hoogste voorraad in 6,5 maand. 

Koers Cacao (ICE)

Een contragewicht op deze ontwikkeling vormt Nigeria. Uit dit land komen tegenvallende exportcijfers over april, die met 61% tot een kleine 12.500 ton onderuit gegaan is ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ook de meest recente cijfers van cacaovermaling laten overwegend stijgende cijfers zien, los van de verwerking in Noord-Amerika. In landen als de Verenigde Staten lijkt de consumptie van cacao onder druk te staan. Uit marktonderzoek blijkt dat de verkoop van chocolade dit voorjaar met ruim 6% is gedaald. Het ligt voor de hand dat dit komt door de oplopende verkoopprijzen, die in de VS met 11% zijn gestegen. Deze beweging, mede aangewakkerd door inflatie, kan de chocoladeconsumptie verder drukken. Zulk een vraaguitval werkt ook prijsdrukkend op de noteringen van cacao.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden