Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwekoers leidend op de granenmarkten

13 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Lagere oogstverwachtingen en kleinere eindvoorraden kenmerken het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat gisteren (donderdag 12 mei) werd gepubliceerd. Het ministerie geeft daarmee een bullish signaal af en dat is de markt duidelijk niet ontgaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif zijn alle contracten voor de oogst van 2022 boven de €400 gesloten. Het septembercontract sloot op €413,75 en dat loopt af naar €400,50 per ton voor het mei 2023 contract. Een unieke situatie, zeker als je in ogenschouw neemt dat nog maar een half jaar geleden de €300 grens voor het eerst werd geslecht. Op de CBoT steeg de tarwenotering voor het julicontract met 6% naar $1178,75 per bushel (circa €416 per ton). De koersen van maïs en soja zaten ook in de lift, maar de stijgingen bleven onder 1%. Volgens analisten werden deze koersen vooral meegezogen door de rally van de tarweprijs.

Het Wasde-rapport is vriendelijk voor de bulls in de markt, vooral voor tarwe. Het ministerie zet de cijfers scherper dan waar veel handelaren en analisten op rekenden. Het USDA schat de mondiale tarweproductie voor het seizoen 2022/2023 op 774,8 miljoen ton. Dat is 4,5 miljoen ton lager dan het voorgaande seizoen. Vooral in Oekraïne, Australië en Marokko wordt een kleinere oogst verwacht. Vooral Oekraïne springt eruit. In de prognose gaat het USDA uit van tarwe oogst van 21,5 miljoen ton, oftewel 11,5 miljoen ton lager dan vorig seizoen. Naar verwachting exporteert Oekraïne het komende seizoen 10 miljoen ton minder tarwe.

In Canada, Rusland en de VS rekent het ministerie met hogere opbrengsten ten opzichte van vorig seizoen. Het tarweverbruik komt met 787,5 miljoen ton iets lager uit. De analisten van het ministerie verwachten een groei in de vraag naar tarwe voor humane consumptie, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door een kleiner vraag naar tarwe voor veevoer. De eindvoorraad voor het seizoen 2022/2023 is met 5% naar beneden bijgesteld op 267 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad in zes jaar. De grootste verandering is de geraamde eindvoorraad voor India. Daardoor valt de voorraad 16,4 miljoen ton lager uit en komt op daarmee op de kleinste voorraad in vijf jaar.

Correctie op maïsopbrengst
De opbrengst verwachting voor maïs in de VS kwam voor veel handelaren als een verrassing. In februari kwam het USDA met een opbrengstprognose van 181 bushel per acre. De handel verwachtte dat het ministerie aan die raming vast ging houden in het Wasde-rapport, aangezien het nog vroeg in het groeiseizoen is. Het USDA stelde de verwachting echter naar beneden bij: naar 177 bushel per acre. Voor soja hield het Wasde-rapport wel vast aan de eerdere cijfers van februari.

Analisten reageren verschillend op de verwachtingen in het Wasde-rapport. Sommige zijn van mening dat het ministerie te vroeg in het seizoen te kleine aanpassingen doet voor maïs en soja. De omstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn nog niet in te schatten, waardoor er later alsnog grote aanpassingen nodig zijn. Anderen kijken juist meer naar de richting van de kleinere productie en voorraden in het rapport. Het ministerie bereidt de markt daarmee voor op structureel hogere prijzen, die hoogst waarschijnlijk na dit seizoen niet ineens inzakken.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox