Shutterstock

Analyse Granen

Granenmarkt blijft volatiel door krap aanbod

3 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt maakt afgelopen handelssessie een pas op de plaats. Regen in delen van de Amerikaanse tarwegordel bracht echter enig verlichting op de markt. Maar de zorgen over tegenvallende groeiomstandigheden in diverse teelt regio's zijn allerminst weg.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract tarwe op de Matif pluste gisteren (maandag 2 mei) €2,25 om te sluiten op €403 per ton. De contracten voor de nieuwe oogst deden een klein stapje terug. Het septembercontract sloot €2,50 op €377,50 per ton en het mei 2023 contract sloot op €364,75 per ton. Dat is €3,25 lager dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Op de CBoT sloten de mei- en julicontracten voor tarwe marginaal lager en bleef de koers van het septembercontract onveranderd. Maïs sloot op de Amerikaanse beurs 0,6% lager. De sojanotering was het meest bewegelijk en daalde met 2%.

De daling van soja hangt volgens experts nauw samen met de voortgang van de voorjaarswerkzaamheden in de VS. Slechts 14% van het geplande maïsareaal is gezaaid volgens het Crop Progress rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het vijfjarige gemiddelde voor deze periode staat op 33%. De ideale zaaidatum voor maïs is voor 10 mei. Die datum komt snel dichtbij en het wordt voor telers lastig op tijd te zaaien. Soja kan later worden gezaaid zonder in te leveren op opbrengstpotentieel. Bovendien is de (kunst)mest behoefte van soja lager dan maïs. Verschillende experts verwachten dan ook dat Amerikaanse boeren een deel van het maïsareaal laten vallen en in plaats daarvan kiezen voor soja.

Weer beheerst tarwemarkt
De conditie van wintertarwe blijft een zorgenkindje op de granenmarkt. In Europa staat de tarwe er over het algemeen goed op, zo werd vorige week nog eens bevestigd door het JRC Mars bulletin van de Europese Commissie. In de VS staat de tarwe er door de bank genomen minder goed voor. Het USDA geeft 43% van het areaal wintertarwe de status slecht of zeer slecht. Vorig seizoen lag dat percentage op 19%. Regen bracht de afgelopen dagen in sommige delen van de VS wat verlichting, maar - zoals een bron het noemde - het is te weinig en te laat voor de wintertarwe om er echt van te profiteren. Ook in India loopt het seizoen niet volgens het boekje. In het noorden van het land kampen boeren met extreme hitte. Na vijf jaren op rij met recordoogsten valt de graanoogst dit jaar hoogstwaarschijnlijk lager uit.

Voor de prijsvorming van de nieuwe oogst kijken spelers op de markt de oogst-, en verbruiksverwachtingen van de gerenommeerde overheidsinstellingen en marktbureaus. Het Wasde-rapport van het USDA is daarvan misschien wel het meest gezaghebbend. In de laatste edities werd volgens sommige analisten duidelijk geprobeerd de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de wereldmarkt voor granen wat te bagatelliseren. Deels heeft het USDA daar een punt en moet de rol van Oekraïne ook niet worden overschat. Onderschatting is het andere uiterste en dat ligt volgens enkele analisten wel op de loer, in een poging de markt enigszins in bedwang te houden. Onder handelaren en speculanten heerst veel onzekerheid. Dat loopt van problemen met de uitvoer van graan uit het Zwarte Zee gebied, tot tegenvallende opbrengsten en landen die protectionistische maatregelen nemen. Volgens sommige experts komen deze onzekerheden onvoldoende tot uiting in de prognoses van bijvoorbeeld het USDA.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox