Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Analyse Granen

Aanval op spoorlijn houdt granenmarkt in zijn greep

28 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese en Amerikaanse tarwenotering liepen de afgelopen handelssessie niet met elkaar in de pas. Op de CBoT liet de prijs een kleine correctie zien terwijl de Matif de opgaande lijn nu al een week stevig vasthoudt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract op de CBoT daalde met 0,3% naar $1080 per bushel. Het julicontract sloot eveneens lager, maar blijft met $1091,25 per bushel wel ruim boven het actuele contract. Op de Matif steeg het meicontract tarwe naar €418,25 per ton. Dat is een plus van €3 ten opzichte van het slot een dag eerder. De contracten voor de nieuwe oogst lieten zelfs nog iets grotere stijgingen zien. Het contract van september pluste €3,75, december €4 en maart en april €4,50. Het septembercontract komt daarmee op €378,25 per ton en dat loopt af naar €366,50 per ton voor het mei 2023 contract.

Als oorzaak voor de daling van de tarweprijs op de CBoT worden speculanten genoemd, die na de opleving van dinsdag winst hebben gepakt. In Europa drukken de ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne zwaarder op de markt. Rusland vuurde gisteren twee raketten af op een strategische brug in de buurt van Odessa. De brug over de Dniester Estuary is onderdeel van de enig spoorwegroute die volledig in handen is van Oekraïne naar de havens aan de Donau. Door de blokkade van de havens aan de Zwarte Zee zoekt Oekraïne naar andere routes om graan uit te voeren. De spoorlijn richting de havens aan de Donau was één van de alternatieven die volgens de Oekraïense regering veel potentie heeft. "De spoorroute heeft natuurlijk geleden onder de Russische aanval", vertelde Roma Rusakov, woordvoerder van het Oekraïense ministerie van landbouw, aan Reuters. "Het effect is dat er 150 wagonladingen of meer aan graan en ijzer per dag minder kunnen worden getransporteerd."

Gat tussen oude en nieuwe oogst
Op de Matif zit er met €40 een behoorlijk gat tussen de contracten voor de oude en nieuwe oogst. De expiratie datum voor het laatste contract van de oude oogst begint te naderen. Dat betekent doorgaans dat de contracten naar elkaar toe bewegen. De grote vraag is volgens analisten of de oude oogst is overgewaardeerd of de nieuwe juist ondergewaardeerd. Voor beide zijn argumenten aan te voeren.

Het is natuurlijk nog erg vroeg om uitspraken te doen over de Europese tarweoogst. Het Mars bulletin met de conditie van de gewassen gaf eerder deze week een behoorlijk optimistisch beeld van de tarwe in grote delen van Europa. Daarnaast zit er ook lucht in de markt door speculanten die worden aangetrokken door bijvoorbeeld de heftig prijsfluctuaties op de granenmarkt. Daar naar gekeken, kan een correctie op de prijs logisch zijn. Aan de andere kant is de wereldvoorraad tarwe relatief klein. Bovendien verloopt het groeiseizoen in delen van de VS erg droog, is China eerder dan vorig jaar gestopt met de uitgifte van tarwe uit de strategische voorraden en remmen hoge kunstmestprijzen en problemen met de beschikbaarheid de opbrengstpotentie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden