Shutterstock

Analyse Granen

Granenmarkt hinkt op twee gedachtes

20 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De tarwe- en maïsnoteringen op de Matif en de CBoT hebben gisteren (19 april) een stapje terug gedaan. Voor een deel komt dat door speculanten die hun winst genomen hebben. De daling in de prijs van ruwe olie (ruim $5 per vat) werkt volgens diverse analisten ook door in de granenmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif in Parijs is met €399,50 nipt onder de grens van €400 per ton gesloten. Ook contracten voor de nieuwe oogst hebben een stapje terug gedaan. Het septembercontract sloot op €365 per ton en dat loopt af naar €355,25 per ton voor mei 2023. De tarwenoteringen op de CBoT laten een vergelijkbaar beeld zien. De maïskoers op CBoT zakte met 1% tot $804 per bushel. Soja en koolzaad doen overigens niet mee aan de prijscorrectie. Soja steeg marginaal met $1,50 tot $1.715,50 per bushel en koolzaad pluste €14 naar €1.018 per ton.

Een oorzaak voor de correctie van de tarwe- en maïsnoteringen zijn volgens analisten de speculanten die na de rally van de laatste dagen nu hun winst nemen. Voor maïs wordt ook met een schuin oog gekeken naar de olieprijs. Een deel van de Amerikaanse maïs wordt verwerkt tot bio-ethanol. Dat leidt tot een sterke correlatie tussen olie- en maïsprijzen. De prijsstijging in soja is volgens analisten opmerkelijk. Een deel van de sojaolie wordt gebruikt in biodiesel, dus een zekere relatie met de olieprijs is ook hier niet onlogisch. Daar komt nog bij dat de sojaexport uit de Verenigde Staten niet geweldig loopt.

China wacht af
Uit douanegegevens van de Verenigde Staten blijkt dat China in maart flink minder soja heeft geïmporteerd ten opzichte van dezelfde maand één jaar eerder. In het eerste kwartaal heeft China 30% minder soja geïmporteerd. Daartegenover staat dat China meer soja uit Brazilië heeft gehaald. Dat kan komende tijd wel veranderen. De Braziliaanse oogst is lager uitgevallen en de Amerikaanse export liep in de eerste helft van het seizoen vertraging op door de schade van orkaan Ida.

Chinese kopers zijn overigens wel wat terughoudender met het kopen van soja. De marges voor het persen van het oliehoudende zaad zijn matig. De olie is daarnaast fors aan de prijs, maar naar sojaschroot is minder vraag. De varkenssector is de belangrijkste afnemer van schroot. Door de slechte varkensprijzen valt de vraag uit deze sector tegen.

Oekraïne houdt gemoederen bezig
Ook Oekraïne houdt de gemoederen op de granenmarkt bezig. Gisteren (19 april) uitte Jakob Kern van het Wereldvoedsel Programma van de Verenigde Naties bij Reuters zijn zorgen over de beperkte opslagcapaciteit van granen in Oekraïne. Verschillende bronnen verwachten dat deze zomer 20% van de wintergewassen niet geoogst kan worden en dat het areaal zomergewassen ongeveer 33% kleiner uitvalt. Desondanks is naar schatting voor 15 miljoen ton graan van de oogst van 2022 geen ruimte in de silo's in Oekraïne, aldus Kern.

Hij baseert zich daarbij op de gegevens van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Normaal wordt tot 6 miljoen ton graan via de havens aan de Zwarte Zee uitgevoerd. Dat is nu stilgevallen. Daardoor komt er niet alleen onvoldoende opslagruimte vrij voor de nieuwe oogst. De stroom liquide middelen die nodig is voor boeren om zaaizaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te kopen voor het nieuwe teeltjaar droogt ook op.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden