Agrifoto

Analyse Granen

Granenmarkt houdt de weg omhoog vast

19 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De graannoteringen op de CBoT zijn de week in de plus begonnen. Vooral de koers van maïs valt daarbij op. Waar de oorlog in Oekraïne relatief weinig vat op de prijs kreeg en een piek uitbleef is maïs nu met een inhaalrace bezig. Afgelopen handelssessie bereikte de notering zelfs het hoogste niveau in 10 jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maïsnotering steeg afgelopen nacht met 3% naar $813,25 per bushel. Dat is omgerekend €296 per ton. Het is het hoogste niveau sinds 2012. Tarwe en soja hebben geen records neergezet, maar de meicontracten stegen wel: met 2% tot respectievelijk $1.120,50 en $1.714,75 per bushel (€381 per ton en €583 per ton). Voor tarwe staan de juli- en septembercontracten zelfs $8,25 en $2,75 per bushel hoger. Dat is volgens analisten een duidelijk signaal dat de markt zeer gespannen blijft. De Matif was zowel op Goede Vrijdag als op Tweede Paasdag gesloten.

De wekelijkse update van het Crop Progress-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) had een prijsopdrijvend effect. Van het verwachte maïsareaal is 4% ingezaaid. Dat is 2% onder het vijfjarige gemiddelde. Van alle soja zit 1% in de grond, tegen 2% in het vijfjarige gemiddelde. Relatief koud weer en de natte omstandigheden in maïs- en sojaregio's leiden tot vertraging bij de voorjaarswerkzaamheden.

Krapte houdt aan
De conditie van de wintertarwe is matig in de Verenigde Staten, meldt het USDA. Zo'n 30% van de wintertarwe krijgt de classificatie 'goed' of 'excellent'. Dat is 2% minder dan één week geleden. En sinds 1996 heeft niet zo'n klein percentage deze classificatie gekregen. Droogte is daarbij de belangrijkste oorzaak. Ongeveer 69% van de Amerikaanse wintertarwe staat in een gebied met een neerslagtekort.

Als verklaring voor de stijgende graannoteringen wordt vaak gewezen op de oorlog in Oekraïne. Dat is voor een deel terecht, maar analisten wijzen erop dat de spanning in de markt al langer opbouwt. In Zuid-Amerika hebben de telers al twee seizoen met droogte te maken door La Niña. De vraag op de wereldmarkt naar soja en maïs is in die periode juist gegroeid. Dat komt vooral door extra vraag vanuit China. Recente ontwikkelingen als droogte in de Verenigde Staten en de oorlog in Oekraïne gooien extra olie op het vuur in een toch al krappe graanmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden