Shutterstock

Analyse Granen

Noteringen op de graanmarkt blijven stijgen

14 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De graannoteringen blijven stapjes omhoog zetten. Zorgen over voldoende graan op de wereldmarkt zijn de drijvende kracht achter de stevige prijzen volgens analisten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract op de Matif sloot gisteren op €403 per ton. Dat is een stijging van €3,50 ten opzichte van de vorige slotkoers. Ook de contracten voor de nieuwe oogst zaten in de lift. Het septembercontract staat op €370 per ton en dat loopt af naar €361,25 per ton voor het mei 2023 -contract. Opvallend is dat ook de contracten voor de oogst van 2023 de laatste dagen flinke stappen omhoog hebben gezet. Van prijzen onder de €300 per ton op maandag schommelen de contracten voor september 2023 tot en met mei 2024 nu rond de €310 per ton.

Op de CBoT zijn de tarwe- en sojanoteringen eveneens gestegen. In Amerika is het echter vooral maïs dat de show steelt. Afgelopen nacht sloot de CBoT op $783,50 per bushel (circa €283 per ton). Dat is de hoogste prijs sinds 2012. Een kleiner dan verwacht areaal in de VS, droogte in Brazilië, problemen met zaaien in China vanwege lockdowns door corona en natuurlijk de oorlog in Oekraïne, zijn een aantal factoren die veel genoemd worden als oorzaak voor de stijgende prijs.

Opmerkelijk
De stijging graannoteringen in de afgelopen handelssessie wekten bij sommige analisten wel enige verbazing. De markt is gespannen, dat is geen nieuws. Maar dat nu ook zonder direct aanwijsbare reden de noteringen in zowel Europa als in Amerika relatief hard stijgen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Sterker nog met de grotere kans op regen in de zuidelijke prairies in de VS zou een stabilisatie of een kleine correctie van met name de tarwenotering logischer zijn.  

Voedselzekerheid
De verstoringen van de internationale graanmarkt brengt de voedselzekerheid in gevaar. Daarvoor waarschuwen het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereld Bank, het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in een gezamenlijk statement. De organisaties roepen daarom op tot internationaal gecoördineerde samenwerking om de voedselzekerheid veilig te stellen. Daarnaast zouden landen geen exportverboden op voedsel en kunstmest in moeten stellen. De armste landen zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de recente ontwikkelingen. Maar, waarschuwen de organisaties, ook middeninkomenslanden worden in toenemende mate kwetsbaar en daar woont de meerderheid van de armen in de wereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden