Seneline/Shutterstock.com

Analyse Granen

Oorlog werkt lang door op de granenmarkt

7 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De beperkte beschikbaarheid van graan legt een stevig bodem in de markt. Daar zijn handelaren en speculanten inmiddels al min of meer aan gewend. De lage opbrengstramingen voor de Oekraïense oogst zorgden dan ook niet voor een schok.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif beweegt op dit moment vooral zijwaarts. Het meicontract sloot 6 april €0,50 lager, op €364 per ton. De contracten voor de nieuwe oogst zitten nog wel voorzichtig in de lift. Het septembercontract steeg met €1,00 tot €343,25 per ton. Het 'mei 2023'-contract staat op €332,25 per ton. Dat is €2,25 hoger dan één dag eerder. Op de CBoT in Chicago sloot het meicontract voor tarwe afgelopen handelssessie 0,7% lager.

De ontwikkeling van de oorlog in Oekraïne blijft een onzekere factor voor de spelers op de markt. Extra sancties hangen in de lucht, maar de Westerse landen hebben nog altijd niets besloten. Kazachstan maakte bekend een limiet in te stellen voor de export van tarwe en meel. De limiet wordt binnen twee weken ingevoerd en zal duren tot 15 juni. In die periode kan er maximaal 1 miljoen ton tarwe worden en 300.000 ton meel worden uitgevoerd.

Gevolgen oorlog werken zeker een jaar door
De gevolgen van het conflict in Oekraïne blijven echter niet beperkt tot het huidige exportseizoen. De tarweoogst in Oekraïne wordt voor exportseizoen 2022/2023 - door marktbureau UkrAgroConsult - op 19,8 miljoen ton geschat. Een jaar eerder was dat 32,08 miljoen ton. Tunesië wil minder afhankelijk worden van de import van graan en wil de voedselzekerheid verbeteren door de productie van lokale boeren op te schroeven. De wil het land bewerkstelligen door de prijzen van tarwe en gerst voor de eigen boeren te verhogen.

Volgens analisten verschuift de focus van Oekraïne naar ontwikkelingen in andere belangrijke teeltregio's. Vooral in de Verenigde Staten verloopt het groeiseizoen niet volgens het boekje. In delen van het land hebben telers te maken met ernstige droogte. Weersberichten kunnen in de toch al krappe markt een stevig stempel op de prijsontwikkeling drukken. Dat kan zorgen voor extra volatiliteit op de granenmarkt volgens analisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden