Shutterstock

Achtergrond Cashewnoten

Prijs cashewnoten daalt iets door lagere vraag

8 April 2022 - Kimberly Bakker

De prijs voor cashewnoten bewoog begin maart voor het eerst in maanden voorzichtig naar boven. Maar die trend heeft de markt niet door kunnen zetten. Afgelopen weken is de vraag iets gedaald, bij een gelijkblijvend aanbod.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Mintec Benchmark Price voor Vietnamese cashewnoten – de meest verhandelde soort op de wereldmarkt – komt eind maart uit op $2,75 per pond. Dat is een prijsdaling van 2% in vergelijking tot de vier weken daarvoor. Begin maart stond de prijs zelfs nog op een niveau van $2,83 per pond. De overvloedige beschikbaarheid op de exportmarkt speelt hierin een belangrijke rol. Insiders laten aan Mintec weten dat de Vietnamese cashew-oogst uitkomt rond de 400.000 ton, wat vergelijkbaar is met vorig seizoen. In de eerste twee maanden van het jaar is dor Vietnam wel iets meer geëxporteerd, tot 65.500 ton.

Lagere vraag
Al die cashews hebben echter niet altijd een koper, meldt Wright. "Vooral de vraag uit China neemt af. Dit is een gevolg van de nieuwe lockdowns in het land, in strijd tegen een nieuwe coronavariant." In de Europese Unie is daarnaast, meldt de analist, nog veel onzekerheid over de ontwikkeling van de vraag. "De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn nog steeds onduidelijk. Tast dit de consumptie van luxeproducten aan, of niet? Dit speelt ook bij andere notensoorten, zoals amandelen", vertelt hij in een webinar op dinsdagavond 5 april.

Een ander bearish aspect zijn de logistieke problemen. Zowel voor exporteurs als importeurs is dit een uitdaging. Exporteurs hebben moeite om containers te vinden, terwijl importeurs niet altijd bereid zijn de hoge transportkosten te betalen. Zij zoeken alternatieven. Voor komende periode is de verwachting dat de prijzen voor cashewnoten tussen de $2,00 en $3,00 per pond bewegen, afhankelijk van grootte en kwaliteit. "Daarbij is een neerwaartse tendens logischer dan een opwaartse", sluit Wright af.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden