Shutterstock

Analyse Granen

Angst voor corona slaat weer toe op granenmarkt

29 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De stemming op de granenmarkt is en blijft nerveus. Al kreeg de grondstoffenmarkt in het algemeen maandag 28 maart een tik te verwerken, omdat China een nieuwe lockdown in Shanghai heeft afgekondigd. Het Aziatische land probeert de oplopende coronabesmettingen te beteugelen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot maandag 28 maart op €369,75 per ton. Dat is €11,50 lager dan de slotkoers van vrijdag 25 maart. Daarnaast hebben ook de contracten voor de nieuwe oogst een stap terug gedaan. Op de CBoT in Chicago leverde de tarwenotering 4% in, ten opzichte van voor het weekend. De koersen voor maïs en soja deden eveneens een stapje omlaag.

De grondstoffenmarkt reageerde maandag heftig op de ontwikkelingen in China, al valt deze daling mee als je het vergelijkt met olie. Ruw Brent-olie leverde $10 per vat in. De angst voor een nieuwe/verdere verstoring van de wereldhandel door het coronavirus is weer terug. Het verloop van de oorlog in Oekraïne is ook een belangrijke factor. Zojuist is er - na twee weken - een nieuwe onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne gestart. Zowel bronnen rond het Kremlin als Zelensky hebben verwachtingen getemperd. Wel wordt duidelijker dat beide partijen concessies willen doen.

Handelaren vinden alternatieven
Spelers op de wereldmarkt voor graan slagen er ondertussen steeds beter in alternatieven voor granen uit het Zwarte Zeegebied te vinden. De Franse minister van Financiën heeft bekendgemaakt dat Frankrijk ervoor zorgt dat Egypte voldoende tarwe krijgt voor de komende maanden. De graanexport van Oekraïne komt ondertussen weer voorzichtig opgang. APK-Inform meldt dat de eerste maïs per trein naar Europa wordt vervoerd, nu de havens aan de Zwarte Zee zijn geblokkeerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden