Agrifoto

Analyse Granen

Argentijnse oogstprognose geeft granenmarkt boost

24 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De graannoteringen op de Matif zetten nog steeds stappen omhoog. Op de CBoT stond de tarweprijs daarentegen juist wat onder druk. Maïs en soja zitten dan wel weer in de lift. De ontwikkelingen in Oekraïne zijn een bepalende factor en de markt reageert daardoor ook heftiger op de ontwikkelingen in andere gebieden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif blijft stapjes omhoog maken. Gisteren sloot het meicontract op de beurs op €384,50 per ton. Dat is een stijging van €5,50 ten opzichte van gisteren. De contracten voor de nieuwe oogst stegen met kleine verschillen tussen de verschillende maanden met ruim €4 per ton. Het septembercontract staat op €346,75 en dat loopt af naar €325 per ton voor het mei 2023-contract. De tarwenotering op de CBoT deed een klein stapje terug en sloot 1% lager. Maïs en soja sloten daarentegen in de plus op de CBoT.

Lagere oogstverwachting Argentinië
De handel gaat er vanuit dat de vraag naar maïs en soja uit de VS groter uitvalt. De graanbeurs van Argentinië stelde gisteren (23 maart) namelijk de oogstverwachting voor het land naar beneden bij. De oorzaak van de nieuwe prognose is de droogte die het land eerder dit jaar teisterde. Dergelijk nieuws heeft direct effect op de koersen in de huidige gespannen markt. Argentinië is de op één na grootste exporteur van maïs, en een topspeler op het gebied van soja.

De Europese Unie heeft gisteren maatregelen bekendgemaakt om de agrarische productie op te voeren. De EU voelt zich genoodzaakt in te grijpen vanwege het zeer waarschijnlijk voor langere tijd wegvallen van de Oekraïense export. De EU verleent voor dit jaar een vrijstelling om braakland te betelen en er komt een financieel steunpakket waar de agrarische sectoren die het zwaarst door de oorlog geraakt zijn, aanspraak op kunnen maken.

Oekraïense landbouwminister neemt onslag
De Oekraïense minister van Landbouw Roman Leshchenko heeft zijn ontslag ingediend, zo wordt door verschillende bronnen gemeld. De reden is echter nog onbekend. Eerder deze week maakt Leshchenko nog bekend dat het areaal zomergewassen in Oekraïne dit jaar waarschijnlijk wordt gehalveerd ten opzichte van de prognose van voor de inval en dat ook de wintergewassen flinke schade oplopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden