Shutterstock

Achtergrond Cashewnoten

Afrika wil meer winst halen op markt cashewnoten

14 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De wereldwijde vraag naar cashewnoten neemt komende jaren met 8% tot 10% per jaar toe. Afrikaanse producenten van cashewnoten profiteren daar van. Het continent is verantwoordelijk voor 58% van de wereldproductie. Bijna vijftien jaar terug was dat ‘slechts’ 37%. Toch casht het land nog niet. Daar wil de regering verandering in brengen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ivoorkust is verreweg de grootste cashewnotenproducent in Afrika. Recente cijfers tonen aan dat het land afgelopen jaar uitkwam op een productie van 1,12 miljoen ton. Een groei van 18% vergeleken met één jaar eerder. Ivoorkust was in 2019 de op twee na grootste producent ter wereld, na Vietnam en India. De opbrengstprognoses voor Ivoorkust voor dit jaar wijzen wederom op een productie van meer dan 1 miljoen ton. Toch weet het continent nog niet echt te cashen op de wereldmarkt voor cashewnoten. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat Afrika 98% van de geproduceerde noten rauw verkoopt, in plaats van gepeld.

Investeren in verwerkingscapaciteit
En dat beseffen de lokale regeringen op het continent zich nu ook. In de afgelopen twee jaar is flink geïnvesteerd in de verwerkingscapaciteit van cashewnoten – onder meer door middel van subsidies en belastingvrijstellingen–, met als doel om tegen 2026 de helft van de oogst in eigen land te kunnen verwerken. Inmiddels kent Ivoorkust dertig verwerkingsfabrieken en een verwerkingspercentage van 14%. Een paar jaar terug was dat nog minder dan 10%. Ook in andere West-Afrikaanse landen is groei zichtbaar. Over deze hele regio gezien is de productie van cashew-kernel al met bijna vier keer gestegen.

Het garanderen van aanvoer is wel een uitdaging voor lokale verwerkers in Afrika. India en Vietnam zijn goed voor ruim 90% van de wereldwijde cashewnotenexport, maar vertegenwoordigen slechts 30% van de wereldwijde productie van ruwe noten. Om hun eigen bevoorrading veilig te stellen, nemen ze contact op met boeren op het Afrikaanse platteland. Lokale fabrieken raken die grondstof dus kwijt. De overheid produceert dit fenomeen nu tegen te gaan door de export van ruwe cashewnoten te beperken of een quotum in te stellen.

Kwaliteit verbeteren
Maar niet alleen kwantiteit is belangrijk om meer winst uit de verkoop van cashewnoten te halen, ook op gebied van kwaliteit valt voor Afrikaanse landen nog veel te winnen. De meest recente gegevens van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties laten zien dat de gemiddelde marktwaarde voor gepelde cashewnoten tussen 2000 en 2019 in Afrika $3.148 per ton bedroeg. Het wereldwijde gemiddelde komt echter uit op $5.886 per ton. Grote exporteurs als Brazilië, India en Vietnam hebben gewoonweg cashewnoten van betere kwaliteit.

Al met al werpen de investeringen wel hun vruchten af, stellen analisten. De werkgelegenheid groeit hard en op termijn zullen ook kennis en expertise toenemen. Op dat moment kunnen cashewnoten weleens een grote cashcow worden voor Afrika.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden