Shutterstock

Analyse Varkensvlees

Prijzen varkensvlees lopen in Verenigde Staten snel op

21 Februari 2022 - Wouter Baan

De prijzen voor varkensvlees zijn in de Verenigde Staten rap opgelopen. Dit is een reactie op de slachtcijfers van varkens, die al wekenlang behoorlijk achterblijven. Dit komt vooral doordat de  Omikron-variant de slachtplannen dwarsboomt. Wat mogelijk ook meespeelt, is dat het aantal varkens behoorlijk is afgenomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1 december telden de Verenigde Staten 74,2 miljoen varkens, zo bleek toen uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Dit is een daling van 4% tegenover dezelfde periode vorig jaar en een daling van 1% vergeleken met de telling van september. Mede daardoor heeft de Amerikaanse varkensprijs de wind overduidelijk in de zeilen en noteert die intussen alweer boven de $2 per kilo. Ook de termijnmarkt in Chicago loopt hard op. Vanwaar deze snelle prijsopleving? 

Waar in Europa de varkensprijzen langzaam uit het prijsdal kruipen, tonen de varkensprijzen in de Verenigde Staten meer spirit. De Iowa/Minnesota-notering is sinds november al met 75% gestegen tot $2,15 per kilo. Daarmee staat de notering op het hoogste niveau sinds half augustus. Ook de termijnmarkt in Chicago trekt hard aan en noteert zelfs alweer $2,40 per kilo. Wat opvalt is dat de seizoensmatige stijging dit jaar behoorlijk vroeg is ingezet, bovendien is de start voortvarend.

Minder varkens, minder vlees 
In tegenstelling tot Europa zijn de vleesvoorraden in de Verenigde Staten laag. In december noteerde het USDA 399 miljoen pond. Dit komt neer op circa 180.000 ton. Op papier is dat 40.000 ton minder dan het varkensvlees dat in december in Duitsland lag opgeslagen. In de Verenigde Staten liggen de voorraden daarmee behoorlijk onder het langjarig gemiddelde, in tegenstelling tot Europa waar de vrieshuizen naar verluidt bomvol zitten. 

Aan de vraagkant krijgt de Amerikaanse vleesmarkt steun van het 'einde' van de coronacrisis. Daarbij kunnen de Verenigde Staten goede vleesexportcijfers weerleggen, mede dankzij uitstekende afzetmogelijkheden in Mexico. Het buurland heeft daarmee het gat opgevuld, wat de vraaguitval in China heeft achtergelaten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden