Shutterstock

Analyse Varkens

Duitse varkensslachters vroren in 2021 fors meer in

3 Februari 2022 - Redactie Foodbusiness

De zwakke afzet van Duits varkensvlees leidde afgelopen jaar tot grote voorraden in Duitse koelhuizen, waarbij de volumes in december recordniveau's naderden. Dat blijkt uit data van het Verband Deutscher Kühlhäuser und Kühllogistikunternehmen (VDKL).

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen jaar bestond 19,3% van alle opgeslagen goederen in de Duitse koelhuizen uit varkensvlees, afgemeten naar de gebruikte palletruimte. Dit percentage lag in de voorgaande jaren om en nabij 12% à 13%. Het tekent de moeilijke situatie op de Duitse varkensmarkt.

Sinds de zomer extra vlees ingevroren
Hoewel de opgeslagen volumes ook in het eerste halfjaar boven het niveau van 2019 en 2020 lagen, werd met name in de tweede helft van het jaar een extra beroep gedaan op beschikbare vriescapaciteit. In de zomer bereikten de opgeslagen volumes recordhoogten, die in het najaar als gevolg van de oplevende vleeshandel rond de feestdagen, weer iets konden worden afgebouwd.

In december stegen de opgeslagen voorraden vervolgens echter weer fors, wat de mogelijkheden tot opslag in de traditioneel moeilijke januarimaand beperkt. In december besloeg varkensvlees ruim 23,1% van de in vrieshuizen opgeslagen goederen. Het ging om 350.000 europallets varkensvlees. In de maand november was dat 19,1% en 289.000 pallets. Eén pallet vlees bevat gemiddeld genomen 655 kilo vlees.

Export gehalveerd, consumptie lager
Duitse varkensslachters zagen de varkensvleesexport afgelopen jaar bijna halveren, ten opzichte van 2020. In de periode tussen januari en november werd ruim 506.000 ton varkensvlees over de grens verkocht. Over heel 2020 bedroeg het over de grens verkochte volume nog 1.019.000 ton.

Naast de verslechterde exportsituatie, melden Duitse slachters dat ook de coronacrisis er stevig inhakt. Traditioneel gezien wordt er in Duitsland veel varkensvlees geconsumeerd bij evenementen. Een woordvoerder van een van Duitslands grootste varkensslachters meldde dat de consumptie van varkensvlees in het land zodoende mogelijk 5% tot 10% afgenomen is, iets wat in lijn is met de vorig jaar door van Rooi genoemde reductie in Europa van 15%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden