Pictures_n_Photos / Shutterstock.com

Analyse Zuivel

Amerikaanse zuivelmarkt profiteert van goede vraag

27 Januari 2022 - Wouter Baan

Dankzij goede exportcijfers en hoge binnenlandse consumptiecijfers heeft de Amerikaanse zuivelmarkt de wind in de rug. De melkprijs heeft afgelopen maanden een behoorlijke sprint getrokken en voor 2022 liggen verdere prijsstijgingen in het verschiet. Dit dankzij de opmars die de prijzen van de zuivelfabricaten laten zien. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de zomer is de gemiddelde melkprijs in de Verenigde Staten (all milk) met een slordige 20% gestegen tot $20,80 per cwt in november. Omgerekend komt dit neer op ruim €40 per 100 kilo. De Amerikaanse markt krijgt steun van de afvlakkende melkaanvoer. Ook wordt de binnenlandse consumptie als extreem goed omschreven, mede doordat restaurants continu open zijn geweest.

Daar komt bij dat de Amerikaanse zuivelexport de afgelopen maanden op rolletjes loopt, ondanks de hoge containerprijzen en flinke vertragingen in Amerikaanse havens. In november lag het uitvoervolume 18% hoger dan dezelfde maand vorig jaar.

Fikse verhoging voor boterprijs
In het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) wordt voor dit jaar een verdere stijging van de melkprijs afgekondigd. Dit is te danken aan de stijging van de zuivelfabricraatprijzen in de tweede helft van vorig jaar. De verwachting is dat de melkprijs dit jaar gemiddeld uitkomt op $22,60 per cwt. Dergelijke prijsniveaus zijn sinds 2014 niet meer gezien. Ook de verwachtingen voor de zuivelfabricaten zijn naar boven bijgesteld, ten opzichte van de voorlaatste raming in december

Met name de boterprijs springt eruit. Deze wordt jaarrond geraamd op $2,30 per pound (wat 0,453 kilo is). De melkaanvoer blijft volgens prognose gelijk aan afgelopen jaar. Dit betekent dat de groei, die afgelopen jaren zichtbaar was, niet doorzet. Ondanks de hoge melkprijzen neemt de productie dus niet toe. Dit doordat de voerkosten zwaarder wegen dan de toegenomen baten. Daarbij krijgt de boterprijs steun van de arbeidstekorten die de productie mogelijk aantasten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden