Albert Heijn

Achtergrond Eieren

Duitse eiersector vreest voor een ineenstorting

4 Januari 2022 - Claudia Hulshof

Broertjes van leghennetjes mogen in Duitsland sinds 1 januari 2022 niet meer worden gedood. Nu dit verbod een feit is, roeren zowel de eierboeren als Duitse dierenbescherming zich. Geen van beide partijen is tevreden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Claudia Hulshof

Redacteur bij Foodlog.nl

Sinds 1 januari mogen in Duitsland mannetjeskuikens niet meer worden gedood en vanaf 2024 mag in het ei geen geslachtsbepaling meer op/na de zevende dag gebeuren. Vlak voor het nieuwe jaar, luidde de voorzitter van de Federale Eierbond, Henner Schönecke, de noodklok. Volgens hem gaat dit resulteren in de ondergang van Duitse eierboeren. Heet hangijzer van Schönecke is vooral het aanscherpende verbod om vanaf 2024 het geslacht van kuikens enkel nog voor de zevende dag te mogen bepalen. Dit heeft de bondsregering besloten, omdat het embryo na de zesde dag pijn kan voelen.

Aangezien de huidige beschikbare technieken, zoals die van Nederlandse bedrijven HatchTech en In Ovo, op dit moment op de negende dag de geslachtsbepaling kunnen doen, is dit geen oplossing, zegt Schönecke: "Geen enkele broederij gaat miljoenen investeren in een systeem dat na 2024 misschien niet meer wordt gebruikt."

'Markt voor verwerkte Duitse eieren al ingestort'
Hij roept politici op het verbod op geslachtsbepaling na de zesde dag per 2024 op te schorten. Momenteel maakt nog maar één broederij gebruik van de technologie om het geslacht in het broedei te bepalen, meldt Frankfurter Allgemeine. Anderen maken waarschijnlijk gebruik van creatief boekhouden. Schönecke denkt dat wanneer de aanscherping van de wet niet van tafel gaat, eerst de legkippenindustrie en vervolgens de eierproductie naar het buitenland zal vertrekken, waar kuikendoden (nog) wel mag. De markt voor verwerkte eieren - in bijvoorbeeld gebak, koekjes en pasta - stort al in, volgens de voorzitter: die eieren worden al goedkoper uit het buitenland ingevoerd.

Maar ook de Duitse dierenbescherming is niet tevreden en zegt dat het verbod op geslachtsbepaling in het ei na de zesde dag er al had moeten zijn. De meeste consumenten weten echter niet dat pijngevoelige embryo's of zelfs kuikens nog tot 2024 worden gedood, zelfs voor eieren die nu al op de markt worden gebracht met de claim 'zonder kuikendoden', schrijft Der Spiegel. 

Doordat, naast de eierboeren, ook de retail en de levensmiddelenindustrie betrokken waren bij de omschakeling (door te melden dat zij enkel eieren zonder kuikendoden gebruiken), leek het alsof dierenwelzijn en economie samen op konden gaan en voorkomen kon worden dat bedrijven naar het buitenland vertrekken.

Stilte in Nederland
In Nederland is het ondertussen opvallend stil rond dit onderwerp. Toch gaat van onze eierexport meer dan 80% naar Duitsland. Je verwacht toch dat de veranderingen in het Duitse beleid ook onze exporteurs treft. Ook de Rabobank gaat in een vrij recent analytisch artikel met geen woord in op de veranderende markt in het belangrijkste afzetgebied voor Nederlandse eieren, waar meer dan de helft van de Nederlandse productie naartoe gaat: Duitsland.

Alleen vakblad Pluimveeweb berekent dat het opfokken van leghanen de kostprijs van leghennen verdubbelt, maar hoe Nederlandse pluimveehouders daar verder mee omgaan weten we na het lezen van dit artikel nog steeds niet. Naar schatting komt circa 25% van de circa 37 miljoen leghennen die jaarlijks in Duitsland nieuw in productie komen van Nederlandse kuikenbroederijen.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodbusiness en Foodlog.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden