Shutterstock

Analyse Melk

Klap voor vloeibare zuivel, poeder en kaas stijgen na

23 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De prijzen voor vloeibare zuivelproducten hebben deze week klappen gekregen. Niet omdat de markt opeens is gedraaid, maar vooral door een gebrek aan menskracht. De feestdagen vallen dan wel in de weekenden, fabriekspersoneel en truckers willen toch vrij.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als gevolg van het bovenstaande zijn zowel de prijzen voor spotmelk als room en magere melkconcentraat behoorlijk gedaald. De Duitse prijzen voor rauwe melk gingen het hardste onderuit, met bijna 20%. Zo toont de DCA-notering aan. Ook de noteringen voor magere melkconcentraat, room en boter kregen een duw naar beneden.

Voorzichtige sfeer
Het gebrek aan personeel maakt veel bedrijven extra voorzichtig. Aan de consumentenkant kan er wel vraag zijn naar product, maar als de grondstof door logistieke problemen of gebrek aan personeel in de fabriek niet kan worden verwerkt, dan heeft inkopen op dit moment weinig zin.

Bij de vaste en minder bederfelijke producten speelt dit probleem in veel mindere mate. Zowel bij de poeders als bij de kazen rezen de prijzen deze week nog een beetje na. Het prijsniveau is met krap €4.300 per ton wel al behoorlijk hoog voor Goudse en Edammer foliekaas. De melkpoeders blijven op een langjarige lijn ook duur.

Uitzonderingen
Bij beide bovenstaande producten waren er wel uitzonderingen. Mozzarella werd €5 per ton goedkoper en weipoeder food daalde €20 per ton in prijs. Mozzarella lijkt voor velen nog steeds een exotisch product, maar zowel FrieslandCampina als Royal A-ware maken er inmiddels tienduizenden tonnen per jaar van.

De prijs van weipoeder bevindt zich nog niet op een all-time high, maar is inmiddels wel op een zodanig hoog niveau dat kopers steeds meer moeite krijgen met de prijs. Met name voor de veevoerindustrie weegt wei als een loden last.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden