Shutterstock

Analyse Roomkaas

Tekort aan roomkaas in Verenigde Staten

21 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

In de Verenigde Staten is een tekort aan roomkaas ontstaan, waardoor veel Amerikanen geen cheesecake voor Kerst kunnen bakken. Een cyberaanval op de grootste roomkaasfabrikant van het land heeft de productie ernstig onder druk gezet. Los daarvan waren roomkaasproducenten in de Verenigde Staten al aan het worstelen om de voorraad op peil te houden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Schreiber Foods was in oktober dagen gesloten, omdat een groep hackers de fabrieken en distributiecentra hadden aangevallen. Deze aanval vond plaats tijdens het hoogseizoen. Tel de al bestaande personeelstekorten en torenhoge inflatie hier bij op en de chaos is compleet. Veel foodbedrijven kampten al met tekorten door de grondstoffenrally, die een gevolg is van de groeiende vraag naar agrarische grondstoffen. Roomkaas is een product dat bestaat uit zowel room als melk, waardoor goed te verklaren is dat er geen grote voorraad van bestaat.

Vraag naar roomkaas stijgt
Roomkaas is - los van de naderende kerstdagen - altijd al in trek geweest bij Amerikaanse consumenten. Kraft Heinz meldt dat de vraag uit de retail en foodservice vorig jaar met 18% is gestegen. Het foodbedrijf verzendt op dit moment 30% tot 35% meer roomkaas naar restaurants dan afgelopen jaar. Ondertussen blijft de vraag stijgen. Onder andere omdat Amerikaanse consumenten meer thuis ontbijten; een gevolg van de coronacrisis.

De grote vraag naar roomkaas is te hoog voor het schaarse aanbod. Begin december moest Junior's Cheesecake de productie in de bakkerij al staken door een tekort aan roomkaas. Deze fabriek draait normaliter overuren in de drukste tijd van het jaar. Het probleem van grondstofschaarste is op dit moment nog niet voorbij, waardoor de productie recent opnieuw is gepauzeerd.

Kwetsbaar product
Afgelopen jaar had de totale Amerikaanse roomkaasverkoop een waarde van ongeveer $830,8 miljoen. Exacte productiecijfers zijn niet te achterhalen. Roomkaas is bijzonder kwetsbaar voor de problemen in de toeleveringsketen. Sommige fabrikanten hebben afgelopen jaar problemen gehad met het verkrijgen van zetmeel, een verdikkingsmiddel. Maar ook het verkrijgen van verpakkingen als plastic folie en kartonnen dozen was een uitdaging.

De spotprijs van melk op de CBoT in Chicago.
​​​Bron: Markets Insider.

In de Verenigde Staten ligt de termijnprijs voor melk sinds begin december op een vrij hoog niveau. Op 17 december noteerde melk $18,48 op de CBoT in Chicago. Maandag 20 december stond de notering op eenzelfde niveau, met een notering van $18,46. Het is wel een daling in vergelijking tot 8 december, toen melk nog $18,76 noteerde. De exacte prijs van room in de Verenigde Staten is niet duidelijk. Uit marktcijfers van marktbureau Tridge blijkt dat roomkaas voor $1,15 per kilo wordt verhandeld. Door de hoge melkprijs is de verwachting dat roomkaas op termijn duurder wordt. 

Om het leed enigszins te verzachten, heeft foodgigant Kraft Heinz (eigenaar van Philadelphia Cream Cheese) aangeboden om de consumenten vanaf 17 december tot $20 te vergoeden voor gerechten die ze willen bakken en die geen roomkaas bevatten. Consumenten ontvangen een tegoedbon. "Maak dit jaar in plaats van de beroemde cheesecake, die brownies", aldus het foodbedrijf. Op de website van Kraft Heinz blijkt dat niets meer geclaimd kan worden, waaruit afgeleid kan worden dat de actie een kortstondig succes was.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden