Shutterstock

Analyse Varkensvlees

Varkensvleesmarkt impulsloos het jaar uit

16 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De varkensmarkt gaat impulsloos het jaar uit. De ruim beschikbare hoeveelheid product zorgt ervoor dat er ondanks een volumematige kerstopleving nauwelijks beweging komt in de prijzen. Daarin speelt ook de nieuwe coronapiek een rol.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee bevinden de prijzen voor varkensvlees zich nog altijd in een diep dal. De Europese markt kampt nog steeds met een groot aanbod varkens. Het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie was tot en met september 2,2% hoger. Dit grote aanbod stuitte op een gereduceerde vraag vanwege voortdurende coronamaatregelen en een verzwakte exportpositie op Aziatische landen.

De prijscrisis zorgt er wel voor dat het aanbod volgend jaar mogelijk kleiner uitpakt. Eerste diertellingen in Duitsland wijzen op een fors gereduceerde varkensstapel. Meerdere marktpartijen wezen de afgelopen maanden op het belang van een kleinere Europese zelfvoorzieningsgraad. 

Corona vlakt kerstimpuls uit
Waar december traditioneel een goede maand is voor de varkensvleeshandel en de volumes makkelijker hun weg vonden dan een aantal maanden terug, klagen de slachthuizen anderzijds over de impact van nieuwe coronamaatregelen. Evenementen kunnen geen doorgang vinden en de horeca kampt ook met beperkingen. Dit zorgt allemaal voor terughoudende bestellingen uit de foodservicekanalen. Het vlakt de december impulsen uit en de prijzen blijven op lage niveau's staan.

Ondertussen lijkt het er wel op dat het aanbod van varkens de afgelopen weken wat kleiner wordt. Het aantal slachtingen is nog wel gestegen, maar insiders melden dat er wat minder sprake is van een opgehoopt aanbod levende dieren. Ook zijn er sinds september veel biggen geslacht, wat de markt voor slachtvarkens en varkensvlees de komende maanden kan ontlasten.

China meldt verhoging importtarief varkensvlees
Ondertussen meldt China, 's werelds grootste producent en consument van varkensvlees, een verhoging van het importtarief. De varkensprijzen in China daalden dit jaar extreem snel als gevolg van een stijgend aanbod en een, in de eerste helft van het jaar, enorm geïmporteerd volume varkensvlees. Het Chinese ministerie van financiën maakte daarom deze week bekend de heffingen voor import van varkensvlees te verhogen van 8% naar 12%. Een teken dat het land op dit moment niet staat te springen om grote volumes.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden